Přihlásit

Také zbraně už jsou chytré. Cíl ze dvou kilometrů trefí klidně i amatér (flowee.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V USA se zraní nebo zabije po neúmyslném výstřelu přes 80 tisíc teenagerů za rok. Zbraně jsou přitom čím dál dokonalejší, ale ne vždy bezpečné pro střelce

Hitem pro nadšence do zbraní se v posledních letech stala přesně střílející automatická zbraň vyvinutá společností TrackingPoint. Je vybavena zařízeními, která používají laserové paprsky, senzory a počítače ke sledování cílů a zasáhnou je v téměř jakýchkoliv podmínkách, bez ohledu na dovednost svého uživatele. Stoprocentně se trefují do zvoleného cíle v rozmezí vzdálenosti sta metrů až téměř dvou kilometrů. Pro laika je zcela ohromující například sledovat video, na němž slepý veterán války v Zálivu uloví kus spárkaté zvěře přesně mířeným zásahem jen díky tomu, že jeho vidoucí přítel na tabletu vidí to, co „vidí“ i zbraň v rukách nevidomého. Donedávna se věřilo, že práce snipera vyžaduje vynikající zrak, velkou psychickou a fyzickou odolnost a především obrovskou trpělivost lovce, který číhá na svoji kořist. To, co jsme mohli vidět například ve filmu Americký sniper, už může být minulostí.    

Chybička se může vloudit…
Nejde o to, že se lidé z masa a krve stanou nadbytečnými, protože vždy musí být někdo, kdo bude vybírat cíl. Ostatně mluvit i v tomto případě o „chytré zbrani“ je poněkud nadsazené, je to spíše zbraň s rozšířenou inteligencí. V zásadě se jedná o to, že smrtelný zásah už nebude exkluzivní doménou vyškolených odstřelovačů. S minimálním tréninkem může každý voják spolehlivě trefovat cíl nad rámec toho, co je dnes podle expertů možné.

A nejde jen o samotnou zbraň – která mimochodem existuje už tři roky – ale i o to, že další zbrojařské firmy vyvíjejí například střelivo pro pušky, které bude také „chytré“ a bude používat naváděcí systémy. Pochopitelně, že tu existuje a bude existovat nebezpečí, že se taková zbraň dostane do nesprávných rukou. Sama tato puška by měla být k dispozici lovcům, tedy dostala by se do civilního sektoru bez možnosti další kontroly. Především to jsou USA, kde jsou zločiny za použití střelných zbraní každodenní realitou. Nejde jen o to, že se ke zbrani může dostat potenciální zločinec či terorista. Je tu i nebezpečí v použitém softwaru. Jak bude zabezpečen, lze ho hacknout? Nebo v něm bude skrytá chyba? O tom by mohli něco povídat například piloti dvou v nedávné době havarovaných letadel Boeing 737 Max 8. Tedy kdyby ještě mluvit mohli.

Vražedná čísla
Psali jsme zde o tom, že v USA jsou zločiny za použití střelné zbraně každodenní realitou. Čísla zveřejněná nadací Smart Tech Challenges Foundation jsou vypovídající. Nejde jen o šílené střelce, kteří na chvíli vyburcují společnost hromadnou vraždou. Ale v USA je například každý rok ukradeno pět set tisíc zbraní a zhruba jen každá desátá je vypátrána a vrácena majiteli. Deset až patnáct procent zcizených zbraní je následně použito při trestném činu.

Zde se jedná o kriminalitu, ale například v roce 2017 bylo zraněno nebo zabito po neúmyslném výstřelu 82 811 teenagerů. Každý den v USA umírá osmnáct dětí a mladých lidí do pětadvaceti let po zranění střelnými zbraněmi. Počítá se s tím, že zhruba čtyři a půl milionu dětí žije v domácnosti alespoň s jednou nabitou zbraní, která není bezpečně uložena například v trezoru. Mnohé malé děti, včetně těch ve věku tří let, jsou dostatečně silné, aby mohly ze zbraně vystřelit. Přitom tři čtvrtiny dětí do devíti let, které žijí v domácnosti, kde střelná zbraň je, vědí, kde jsou střelné zbraně rodičů uloženy, a třetina z nich už ji i zkoušela ovládat. Pak nepřekvapuje, že téměř devadesát procent úmrtí dětí a jejich neúmyslné zranění střelnou zbraní se děje v domácnostech s bezpečně nezajištěnou a nabitou zbraní.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.