Přihlásit

O moru a chřipce bude dnes jednat ústřední nákazová komise (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 4. října (ČTK) - Veterináři spolu se zástupci ministerstev, hasiči či Agrární komory ČR budou dnes na ministerstvu zemědělství řešit hlavní rizikové veterinární choroby, které v ČR hrozí, tedy africký mor prasat (AMP) a ptačí chřipku. Budou jednat ve formátu tzv. Ústřední nákazové komise. Chřipku již minulý týden veterináři v ČR znovu po zhruba čtyřech měsících potvrdili, šlo o subtyp H5N1, který může být přenosný na člověka.

"Nejvážnějším rizikem pro tuzemské chovy je v současnosti africký mor prasat šířící se v Německu a Polsku v blízkosti českých hranic. Nejbližší výskyt AMP u prasat divokých je v Německu cca 25 km od české hranice. V průběhu září došlo k prolomení pomyslné hranice dané dálnicí A4 a byly prokázány případy u divočáků směrem na jih k české hranici," sdělil ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal pak ČTK připomněl, že v okolí ohniska ptačí chřipky na Příbramsku není žádný komerční chov, riziko přenosu je tak při dodržování biologické bezpečnosti minimální. "V opačném případě může dojít k šíření nákazy a zvýšení výměry zmíněného ochranného pásma a pásma dozoru, kde se již mohou nacházet komerční chovy nosnic i masné drůbeže. Následkem toho může dojít ke zhoršení podmínek pro uplatnění dotčených chovatelů na trzích, českém i těch zahraničních. Jedná se zejména o export násadových vajec do Ruska," doplnil.

Chovatelům se kvůli zpřísněným zásadám bezpečí zvyšují výrobní náklady, které ale v poslední době rostou i kvůli ceně krmných směsí nebo obalových materiálů. "Do výkupních cen pro odběratele tyto skutečnosti ale chovatelé nemohou promítnout, protože při určování ceny tahají takzvaně za kratší konec provazu," uzavřel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.