Přihlásit

Dokument Beránek a vlk se bude promítat na severu Čech (ustecky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Film Beránek a vlk se snaží přiblížit pastevcům možnosti, které jim mohou pomoci při zabezpečení stád před vlčími útoky. Producentem snímku je Hnutí Duha Olomouc, které dlouhodobě vede program na ochranu velkých šelem v Česku. Živá promítání dokumentu, následovaná besedami s chovateli a ochránci přírody, nyní proběhnou v severních Čechách. V pondělí 4. října bude snímek k vidění v Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem. Den poté 5. října ho bude možné zhlédnout v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

Dokument skrze své protagonisty představuje, jaké cesty mohou vést k účinné ochraně chovů hospodářských zvířat v krajině, kterou rovněž obývají vlci. Toto složité soužití lidí a vlků mapuje jak ve střední, tak v jižní Evropě. Představuje příběhy pastevců z České republiky, kteří jsou návratem vlků zaskočení a hledají způsoby, jak s nimi koexistovat. Zavádí diváky ale i do dalších oblastí Evropy, kde vlci nikdy nebyli zcela vyhubeni. Takovým místem je např. španělská provincie León. Místní pastevec Gregorio se věnuje chovu španělských mastinů a udržuje tak dlouhodobou tradici, kterou po staletí formovala neustálá přítomnost vlků i medvědů v místní krajině.

Dokument zobrazuje i zkušenosti z Itálie a místní inspirativní spolupráci ochránců přírody a farmářů. Ta spočívá především v pečlivém monitoringu výskytu vlků v okolí pastvin a ve vytváření individuálních řešení pro každého chovatele na míru. Pro natáčení se podařilo oslovit dokonce i autora nejcitovanější biografie o vlcích, významného italského zoologa Luigiho Boitaniho.

Projekce se v příštím týdnu uskuteční hned dvě. V pondělí 4. října od 17 hodin promítne film Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem. Den poté v úterý 5. října bude film k vidění taktéž od 17 hodin v Krajské vědecké knihovně v Liberci. V obou případech bude na projekce navíc navazovat diskuze s chovateli, se zástupci chráněných území a s vedoucím programu Šelmy v Hnutí DUHA Miroslavem Kutalem. Na obě promítání je pro diváky vstup zdarma.

Miroslav Kutal, vedoucí programu Šelmy v Hnutí DUHA, k promítání uvedl: „Severní Čechy byly naší první oblastí, kam se vlci z Německa začali před deseti lety šířit. Dnes se v Ústeckém a Libereckém kraji nachází minimálně devět vlčích teritorií - smeček nebo párů. Je důležité, aby byli chovatelé na příchod vlka připravení, i když v jejich nejbližším okolí smečky zatím neoperují. Film natočený ve třech evropských zemích nabízí inspiraci, jak mohou pastevci svá stáda před útoky vlků zabezpečit.”

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.