Přihlásit

Myslivci sečtou a přeléčí zvěř (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vysočina, Žďársko – Vysočinu čeká o víkendu sčítání a za týden přeléčení zvěře. Sčítání je podle zákona o myslivosti každoroční povinností uživatelů honiteb. „Zároveň je jedním ze základních podkladů k vypracování plánu mysliveckého hospodaření v honitbě," řekl Stanislav Císař z Okresního mysliveckého spolku Žďár nad Sázavou.
Zvěř se sčítá přímým pozorováním v kombinaci se zaznamenáním počtu zvířecích stop a dalších znaků pobytu. „Početní stavy některé zvěře stoupají, u jiné klesají, a mnohdy je mezi nimi závislost. V honitbách ale není sčítána pouze zvěř, která se loví, ale evidence zachycuje také druhy, jež by bez péče myslivců jenom těžko přežívaly. Myslivci však početní stavy zvěře sledují během celého roku," přiblížil Stanislav Císař.
V honitbách žďárského okresu se o příštím víkendu 11. a 12. února uskuteční přeléčení spárkaté zvěře.
Myslivci se tak snaží předcházet značnému úhynu zvěře, zejména srnčí, na onemocnění plicní a střevní červivostí. „Mohou využít toho, že zvěř se přikrmuje, a do krmiva přidávají léčivo proti parazitárním onemocněním. Maximálního účinku se dosáhne předložením medikovaného krmiva na co největší ploše území," popsal Císař.
Zvěřina ze zvěře, jež přijala krmivo s léčivem, je po dobu ochranné lhůty 28 dnů nepoživatelná. Proto mohou myslivci přeléčení provádět až po skončení lovecké sezony většiny zvěře, tedy po 31. prosinci.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.