Přihlásit

Pitva prokázala, že rys nalezený v mrazáku šéfa mysliveckého spolku byl zastřelen (plzenska.drbna.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mrtvý rys, kterého v srpnu našli celníci při domovní prohlídce v mrazáku šéfa jednoho mysliveckého sdružení na Klatovsku, zemřel na střelné poranění. Příčinu úmrtí jednoznačně prokázala pitva a myslivec teď může očekávat velké problémy se zákonem.  

Veterináři našli při pitvě mrtvého zvířete v jeho těle část projektilu. Pro deník Právo to potvrdila bez dalších podrobností Martina Kaňková z Generálního ředitelství cel v Praze. Dále uvedla pouze to, že teď vyšetřovatelé zaměří na to, aby objasnili, z jaké zbraně fragment střely pochází.

Případ se vyšetřuje jako podezření z trestného činu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Rys měl být uloven už loni v létě v honitbě v šumavském národním parku, kde vykonává právo myslivosti spolek, v jehož čele je vyšetřovaný muž. Když celníci našli při domovní prohlídce v obci nedaleko od hranic se SRN mrtvého rysa v mrazáku, myslivec neměl doklady, které by legalizovaly jeho původ nebo výjimku pro jeho držení.

Muž se hájil tvrzením, že uhynulé zvíře náhodně objevil cyklista na hranici jejich honitby a informoval o tom místního revírníka Lesů ČR. Ten měl zase informovat šéfa mysliveckého sdružení který následně zvíře dohledal, vyvrhl a uložil do mrazáku s tím, že ho časem nechá preparovat pro studijní účely.

Fotografie mrtvého zvířete se ale shodují s fotografiemi rysa z fotopastí umístěných na území NP Šumava. Jedná se o rok a půl starého jedince. Každé zvíře má totiž jedinečnou kresbu, která při podrobném zkoumání umožňuje jeho přesnou identifikaci. Dvě fotopasti zachytily rysa poblíž zmíněné honitby naposledy loni v létě. Potom už se rys nikde neobjevil. 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.