Přihlásit

Slováci se bojí chodit na houby. Na medvěda v lese natrefil i vládní poslanec (cnn.iprima.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Případů, kdy byl na Slovensku viděn medvěd v blízkosti obydlených oblastí, přibývá. Na šelmu narazil na kraji lesa i poslanec Jozef Pročko z vládního OĽaNO. Medvěd před poslancem nakonec prchnul, politik ho natočil na video.

„Nejprve jsem myslel, že u silnice sedí obrovský černý vlčák,“ napsal Jozef Pročko u videa, které přidal na Facebook. Na záběrech je vidět středně velký hnědý medvěd, který z okraje lesa v obci Polichno koukal na asfaltovou silnici.

Slovenský zákonodárce stál na druhé straně vozovky, takže mezi ním a zvířetem byla zhruba pětimetrová vzdálenost. Díky přiblížení videokamery je však na záběrech medvěd dobře vidět. Prý na sebe koukali asi pět minut. Medvěd se nakonec dal na útěk a zmizel v lese.

Možná se bál Pročka, nebo se jen zalekl silnice, přes kterou v době natáčení videa projelo osobní auto. Pročko na sociální sítě často přidává videa či fotky ze svých výletů do přírody. Obvykle se však chlubí spíš košíkem plným hub nebo svými psy, kteří chodí na výpravy s ním, nikoliv stokilovým medvědem.

Nejde zdaleka o první případ za poslední dobu, kdy se medvědi na Slovensku objevují i v oblastech blízko silnic či obydlených míst. Třeba v sobotu web CNN Prima NEWS informoval o houbaři, který u obce Dúbrava narazil na medvědici s mláďaty. Bylo to jen asi kilometr od lidských obydlí.

I proto mají někteří Slováci čím dál větší strach na houby vůbec chodit. Přitom nejde jen o zalesněné oblasti. Medvědi na Slovensku se pohybují i v kukuřičných polích a nebojí se vlézt ani do blízkosti lidských příbytků. Před měsícem našli lidé v obci Dúbrava nedaleko kontejneru zastřelenou 130kilovou medvědici.

K tématu

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.