Přihlásit

Čínské úřady kvůli migrujícímu stádu slonů evakuovaly přes 150.000 lidí (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Peking 10. srpna (ČTK) - Čínské úřady evakuovaly více než 150.000 lidí, kteří se nacházeli podél migrační trasy, po níž už měsíce putuje stádo slonů. Informuje o tom dnes BBC. Skupina chobotnatců nyní podle agentury Reuters míří na jih k přírodní rezervaci v provincii Jün-nan, odkud se z neznámých důvodů před 17 měsíci vydala na dlouhý pochod Čínou. Osudy stáda sledují média po celém světě a miliony lidí na sociálních sítích.

Skupina chráněných zvířat na cestě dlouhé stovky kilometrů prošla poli, vesnicemi i městy, zkonzumovala úrodu za miliony dolarů a poškodila řadu budov. Když se chobotnatci blížili k lidským obydlím, úřady dočasně přemístily místní obyvatele, aby předešly konfliktům, jelikož lidé se snažili bránit své domy i polnosti.

Loni v listopadu sloni doputovali k městu Pchu-er v provincii Jün-nan, kde jedna ze samic porodila. Stádo zůstalo na místě pět měsíců, ale v polovině dubna se na cestu vydalo znovu a v červnu se ocitlo před branami města Kchun-ming. Snaha zahnat je zpět do jejich přirozeného prostředí se zprvu nedařila, ale nakonec se stádo vydalo na cestu domů. Jejich pouť monitoruje více než 25.000 policistů, kteří využívají mimo jiné i bezpilotní letouny.

Sloni podle čínských úřadů nyní překročili řeku Jüan-ťiang a směřují dál na jih. V neděli večer se nacházeli zhruba 200 kilometrů od rezervace. Úřady jejich putování správným směrem korigují pomocí elektrických plotů, návnad a uměle vytvořených cest. Původně šestnáctičlenné stádo nyní tvoří 14 chobotnatců.

Podle odborníků není jasné, proč sloni opustili své obvyklé prostředí a vydali se na dlouhou cestu. Podle některých expertů mohl stádo vést nezkušený vůdce, jiní se domnívají, že možná vyrazili hledat nové životní prostředí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.