Přihlásit

Sokolov chce zastavit divočáky moderní elektronikou (sokolovsky.dënik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sokolov
Nový způsob boje proti divočákům zkouší město Sokolov. Motivační příspěvky od kraje i města, ve výši až dva tisíce korun za jedno prase, nepomáhaly. Sokolov tak po neutuchajících stížnostech od obyvatel zkouší zastavit černou zvěř elektronikou.

"Ani dva tisíce korun nemotivovalo myslivce ze Sokolova k tomu, aby prováděli odstřel divočáků přímo na území města. Ten je totiž velmi nebezpečný a získat povolení na nehonebním pozemku se nepodaří komukoliv. Prasata tak dál mohla likvidovat soukromé pozemky zoufalých lidí. Ti vyčítali městu jeho nečinnost. Vedení města oponuje, že se snaží dělat, co je v jeho silách. Rozhodlo se vyzkoušet v jedné ze svých čtvrtí něco nového.
"Bojujeme s tímto problémem několika způsoby. Ke krajské odměně za odstřel přidává Sokolov další tisícovku. S myslivci je dále domluven řízený odstřel černé zvěře za čtvrtí Šenvert. Ten samý odstřel jsme chtěli i u areálu Bohemia ve městě a zde jsme narazili. Do toho myslivci nejdou, je to prý v těchto místech velké riziko," řekl starosta Sokolova Jan Picka.
Jako třetí věc zmínil použití elektroniky. U Šenvertu je koridor, kudy prasata chodí a poté likvidují zahrady. "Zde testujeme použití jakýchsi akustických plašičů," upřesnil Picka. Jsou umístěné na kovovém sloupku a vysílají signály lidskému uchu neslyšitelné. Jedno takové zařízení vyjde podle starosty na 15 tisíc korun a má dosah 25 metrů. Vedení Sokolova se inspirovalo v krajském městě.
"Zde u budovy ŘSD chodili divočáci na oblíbené lískové oříšky, které zde rostou. Po instalaci zařízení prý není po černé zvěři ani vidu ani slechu," tvrdí starosta. Další sloupky s elektronikou bude město zkoušet u Staré Ovčárny.
Oficiální název odpuzovače - plašiče zvěře je NB Stop parkový sloupek. "Sloupek vydává každých 17 vteřin zvuk, který člověk neslyší, avšak divočákům velmi vadí. Signál se navíc mění, takže si na něj zvěř nemá šanci zvyknout. Baterie v něm vydrží dva roky, se solárním panýlkem až pět let. Navíc jsou zde nulové provozní náklady. Je důležité zabezpečit celý prostor tak, aby se zamezil zvěři přístup. U Šenvertu jsme nabízeli i směrové sloupky na ochranu silničního provozu u nedaleko probíhající komunikace," řekla Jana Tauerová z firmy zabývající se prodejem tohoto zařízení. Pejskaři strach mít nemusejí. Psi sice zvuky slyší, ale tyto konkrétní prý velmi málo.  "

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.