Přihlásit

V Orlických horách a na přilehlé straně hranice v Polsku žije nejméně pět vlků (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hradec Králové 15. června (ČTK) - V Orlických horách a na přilehlé straně hranice v Polsku žije v současnosti minimálně pět vlků. Jde o jedno vlčí teritorium, smečka je přeshraniční. V letošním roce přibylo pozorování vlků hlavně na polské straně hranice. ČTK to dnes řekl koordinátor Vlčích hlídek Hnutí Duha v Orlických horách Jan Drapák. Předpokládá, že i letos vlci v regionu vyvedli mladé.

Nepřetržitý pohyb vlků v Orlických horách dokazují stále přibývající nálezy takzvaných pobytových znaků. "Zimní pozorování stop prozradilo v oblasti přítomnost minimálně pěti vlků, zřejmě včetně dvou loňských vlčat. Převážná část pozorování byla letos v zimě na polské straně hranice, zatímco v dubnu a květnu přibývalo stop v Orlických horách," řekl dnes ČTK Drapák.

Fotopasti v Orlických horách poprvé v novodobé historii potvrdily trvalý výskyt vlka loni koncem léta. Šlo o záznamy z míst u česko-polské hranice ve střední části hor. Fotopasti loni zaznamenaly dva mladé vlky. "Letošní přírůstky zatím potvrzené nemáme. Důkazy o nich očekáváme později, až se začnou vlčata více vzdalovat od nory," řekl dnes ČTK Drapák.

Ochranáři předpokládají, že vlčí populace se do Orlických hor rozšířila z nedalekého polského Národního parku Góry Stolowe, kde je trvalý výskyt vlků potvrzen několik let. Podle Drapáka vlci v Orlických horách významné škody na hospodářských zvířatech nepůsobí.

"Nacházíme strženou kořist, v podstatě všechny volně žijící kopytníky. O škodách na hospodářských zvířatech letos zatím nevíme," řekl ČTK Drapák. Podle něj je návrat vlka pro místní přírodu výbornou zprávou. "Vlci mají poměrně velký rádius, jejich stopy byly nalezeny například na Anenském vrchu nebo v oblasti vrchu Adam na jihu hor a samozřejmě na polské straně hranice," řekl ČTK Drapák.

Trvalý výskyt vlků v Královéhradeckém kraji byl po 250 letech zaznamenán v roce 2015 u Adršpachu na Náchodsku v západní části Broumovska, o rok později bylo potvrzeno rozmnožování. Za pomocí fotopastí a stopování v uplynulé zimě bylo zjištěno, že na Broumovsku a okolí se mohlo vyskytovat 18 až 24 jedinců. V česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami žijí vlci dlouhodobě ve třech smečkách, na české straně převážně na Broumovsku. Jedna má jádrovou oblast v Javořích horách, druhá v Národním parku Góry Stolowe a třetí ve Vraních horách.

Tomáš Kučera

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.