Přihlásit

Dobrovolníci na Vysočině posbírali při jarním úklidu 71 tun odpadků (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jihlava 10. června (ČTK) - Dobrovolníci na Vysočině posbírali při letošním jarním úklidu podél cest 71 tun odpadků. Tradiční akce Čistá Vysočina se zúčastnilo skoro 13.000 lidí, uvedl kraj na webu. Vloni byl úklid zrušený kvůli nastupující koronavirové epidemii. V roce 2019, kdy neplatila žádná omezení, se zapojilo 24.000 dobrovolníků, kteří shromáždili 101 tun odpadu.

Akce Čistá Vysočina se konala podvanácté. "Všem účastníkům, které neodradilo ani chladné dubnové počasí a vyrazili do terénu, patří ještě jednou velké poděkování,“ uvedla náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti). Na Vysočině letos ještě v polovině dubna sněžilo.

Sesbíraný odpad dávali lidé do pytlů k silnicím, odváželi je krajští silničáři. U krajských silnic sebrali 50,9 tun odpadu a dalších 19 tun na pozemcích a silnicích v majetku obcí. Tunu odpadků odstranili dobrovolníci z břehů a toku Sázavy.

Obcí, jichž se k úklidu přírody minulé roky hlásilo nejvíc, se letos zúčastnilo přes 180. "Silnou skupinou jsou také různé druhy spolků, jako jsou sdružení dobrovolných hasičů, myslivecká sdružení, kluby českých turistů, sportovní kluby, sousedské a okrašlovací spolky a další," uvedla Hajnová. Složité bylo letos zapojování škol a školek kvůli opatřením proti epidemii a distanční výuce. K uklízejícím se přidaly spíš malotřídky na vesnicích, jichž bylo podle údajů kraje 75.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.