Přihlásit

Bobří hlídka na Berounce potvrdila výskyt bobrů a vyder. Ale také nutrií (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jako každý rok, i letos v lednu se pracovníci Správy CHKO Křivoklátsko vydali na tzv. bobří hlídku. Prozkoumali při ní břehy Berounky přibližně mezi Zvíkovcem a Hýskovem a mapovali aktuální výskyt bobra evropského a vodních ptáků, kteří využívají řeku jako zimoviště.


Jedenáct pracovníků prošlo úseky levého i pravého břehu Berounky v celkové délce 64 km a Lišanského potoka v délce 10 km. Ukázalo se, že bobr evropský se vyskytuje v prozkoumaném úseku řeky Berounky a také v některých místech Lišanského potoka.
"Samotný bobr sice spatřen nebyl, ale jeho četné pobytové stopy - ohryzané kmeny a větve listnatých stromů a pomístně i hráze a kupy postavené z těchto větví - jasně ukazovaly na jeho přítomnost," říká Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny, pod kterou Správa CHKO Křivoklátsko spadá.
Čerstvá sněhová pokrývka také odhalila stopy nutrie říční a vydry říční. Oba druhy se podařilo pracovníkům správy i pozorovat. "Vydra je již v současnosti na Berounce běžným a trvale se vyskytujícím druhem a z její přítomnosti lze mít jistě radost," říká Karolína Šůlová.
Nutrie ale patří mezi nepůvodní živočichy, rychle se množí a početní stavy neustále narůstají. Tuto skutečnost prokázalo i terénní šetření, při kterém bylo nasčítáno 25 nutrií. Uvedený počet představuje většinou přímo viděné nutrie a dále izolované stopy v místech nacházejících se mimo lokality s viděnými nutriemi.
"Ve skutečnosti je počet tohoto druhu významně vyšší, reálný odhad je v řádu desítek kusů. Z výskytu tohoto druhu ale radost nemáme," říká Karolína Šůlová. Kromě toho, že je nepůvodní a dostal se do naší přírody většinou únikem z farmových chovů, představují nutrie pro podobně žijící živočichy, třeba právě bobra evropského, určitou prostorovou a potravní konkurenci.
Nutrie mohou lokálně způsobovat škody ohryzem a okusem na dřevinách a jiných rostlinách v zahradách nacházejících se v údolí Berounky. Přenášejí též různé nemoci, například leptospirózu, tularemii, salmonelózu, kokcidiózu a jiné. "Z mnoha důvodů není správné tohoto živočicha podporovat. A proto by se lidé měli vyvarovat jeho přikrmování," říká Karolína Šůlová. Z dalších savců byla při průzkumu viděna liška obecná, prase divoké, muflon a sika japonský.
Z vodních ptáků byla nejhojnější kachna divoká v odhadovaném počtu 300 - 400 ptáků, dále byly zaznamenány dvě desítky morčáka velkého, 35 kormoránů velkých, šest volavek popelavých, čtrnáct labutí velkých, pět skorců vodních a šest potápek malých. Z ostatních druhů ptáků byl dále viděn orel mořský, jestřáb lesní, poštolka obecná, bažant obecný a běžné druhy pěvců a šplhavců.
"K našemu překvapení nebyl zjištěn ledňáček říční," říká Karolína Šůlová. "Při prosincovém a prvním lednovém sčítání ptáků zaznamenán byl."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.