Přihlásit

Kauza obřího pytláctví míří do Brna (jihlavske-listy.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Největším případem pytláctví, které na Vysočině minimálně v novodobé historii nemá obdoby, se bude muset v dohledné době zabývat Krajský soud v Brně. Rozsudek Okresního soudu v Jihlavě ze závěru března bude pravomocný jen ze dvou třetin. Alespoň zatím.

Zatímco Dušan Přibyl a Karel Kremlička svorně přijali pokutu a podmínku, František Koza nesouhlasí s tím, že by měl příštích 30 měsíců strávit ve věznici s ostrahou a navíc ještě zaplatit pokutu 117 tisíc korun.

„Proti rozsudku jsme se skutečně odvolali, ale více se k případu vyjadřovat nemohu, protože k tomu nemám souhlas od klienta,“ omluvil se Kozův obhájce Radek Jambor.

Nad Kozou se navíc stále vznáší hrozba v krajním případě až pětiletého žaláře, protože proti verdiktu prvoinstančního soudu se odvolal také dozorující státní zástupce případu Ivo Novák. Pokud by odvolání ze strany žalobce nepadlo, Kozovi by přísnější trest nehrozil.

„Podal jsem odvolání jen do trestu. S ohledem na rozsah, závažnost, ale taky sofistikovanost a bezohlednost trestné činnosti obžalovaného mám za to, že by měl být trest ukládán minimálně v polovině zákonné trestní sazby, a to v rozmezí třech až tří a půl let, ne pod ní,“ doplnil Novák.

Žalobce Kozu viní z přečinu nedovoleného ozbrojování a přečinu pytláctví spáchaného v takzvaném jednočinném souběhu s přečinem krádeže. Koza čelí obvinění ještě také za přečin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami, protože měl vyrábět pervitin.

Koza v průběhu hlavního líčení prakticky v plném rozsahu doznal drogovou trestnou činnost i nedovolené ozbrojování. S obžalobou se zásadně rozchází v bodě, který se týká pytláctví. Konkrétně lovení ryb a zvěře.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.