Přihlásit

Keňa zahajuje první sčítání divoce žijících zvířat na svém území (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nairobi 7. května (ČTK) - V Keni dnes začne první sčítání stavu zvěře, které má přinést poznatky o počtu divoce žijících zvířat ve 47 keňských oblastech. Informoval o tom keňský deník The Star.

Předmětem sčítání budou savci žijící na zemi i ve sladkovodních vodách a v moři, hlavní druhy ptáků jako pštrosi a dropi, vysoce ohrožení primáti, například mangabej žlutobřichý nebo gueréza červenohlavá, a dále také ještěři.

Keňa loni ohlásila mimořádný úspěch svého ochranářského programu, protože tam nezaznamenali žádného nosorožce uloveného pytláky.

Sčítání povede Keňská agentura na ochranu divoké zvěře (KWS), která chce výsledek použít k dalšímu zlepšení metod ochrany. Jde nejenom o zjištění počtu a teritoria živočichů, ale také o minimalizaci jejich střetu s člověkem. Zpřesněná databáze stavu zvěře poskytne základ k výpočtu ocenění její hodnoty, která pak bude zohledněna při rozhodování o rozpočtu na její ochranu.

Stavy velkých savců se budou zjišťovat ze vzduchu, v případě zvířat žijících v lesích se využijí skryté kamery a trasování trusu.

Pod KWS spadá 55 národních parků, rezervací a zvířecích útulků. Turisté, kteří do Keni jezdí zvířata pozorovat nebo lovit, jsou největším zdrojem příjmů této východoafrické země.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.