Přihlásit

Jihoafrická republika se chystá zakázat chov lvů za účelem lovu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pretoria 3. května (ČTK) - Jihoafrická republika oznámila záměr zakázat chov lvů v zajetí v případech, kdy mají zvířata posloužit jako lovná zvěř nebo jako atrakce pro turisty, kteří si mohou pohladit lvíče. Ministryně životního prostředí Barbara Creecyová podle agentury Reuters uvedla, že opatření posílí pozitivní obraz země v zahraničí a bude v zájmu lovu divoce žijících zvířat.

"Zamezení lovu lvů chovaných v zajetí je v zájmu odvětví autentického lovu divokých zvířat, posílí ekonomickou stránku lovu, naši mezinárodní pověst a pracovní místa, která toto odvětví vytváří," řekla Creecyová. Zákaz doporučila komise, kterou zřídilo ministerstvo v roce 2019. Opatření má zajistit, aby turisté, kteří se zajímají o skutečný lov divokých zvířat, nakonec nestříleli na "zvířata vypuštěná z klece", doplnila podle AFP ministryně.

Panel ministerstva také doporučil okamžité přerušení obchodu se lvími kostmi, který podle něj představuje ohrožení pro divoce žijící lvy v zemi. Creecyová sdělila, že ministerstvo přijme všechna doporučení komise, představená ve zprávě o asi 600 stranách.

Rozhodnutí musí být ještě zaneseno do zákona a nejspíš vyvolá kritiku těch, kdo podnikají v lukrativním sektoru chovu lvů. V Jihoafrické republice je podle odhadů na asi 350 farmách chováno 8000 až 12.000 lvů, uvedla AFP. Tato zvířata jsou pak lovena v ohraničených prostranstvích, slouží jako lákadlo pro turisty nebo jako zdroj pro obchod s kostmi, které jsou používány v tradiční medicíně. Divoce v Jihoafrické republice naproti tomu podle údajů Fondu na ochranu ohrožené divoké přírody (EWT) žije pouze 3500 lvů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.