Přihlásit

Italští lovci smějí dál střílet hrdličky, které jsou v Evropě ohroženým druhem (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Řím 28. dubna (ČTK) - Italská vláda povolila lovcům odstřel hrdliček divokých, které přitom v Evropě patří k ohroženým druhům. Během podzimní lovecké sezony smí každý z půl milionu registrovaných italských lovců zabít až 15 hrdliček, Evropská komise přitom uvádí, že na kontinentu je jen něco mezi třemi a pěti miliony párů těchto ptáků. Napsal o tom list The Independent.

Populaci hrdliček ochránci přírody bedlivě sledují od roku 2015, kdy se tito ptáci ocitli mezi druhy, jimž hrozí vyhynutí. Zároveň jsou však hrdličky na jihu kontinentu považovány za žádanou kořist a lovci jich každoročně statisíce zabijí za jejich letu do zimovišť v subsaharské Africe.

Italské ministerstvo životního prostředí a ekologové žádali, aby vláda lov hrdliček zakázala přinejmenším na následující čtyři roky, tlak loveckých federací a regionálních úřadů ale byl podle The Independent silnější.

Evropská komise loni v prosinci pohrozila Francii a Španělsku, že pokud nezačnou populaci hrdliček více chránit, zváží podání žaloby. Také tam totiž hrdliček divokých kvůli masivnímu lovu prudce ubývá.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.