Přihlásit

Pytláci útočí bez skrupulí. Zabili hájeného jelena a ohrozili zubry (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Středočeská policie loni v kraji zaznamenala šestnáct případů pytláctví. Nejnovější je z Berounska.

STŘEDNÍ ČECHY
Železné oko ve výši hlavy koně, další na stezce, aby se zvíře zachytilo nohou. Pytlácké náčiní objevili koncem roku v přírodní rezervaci Milovice, která se stala domovem stáda divokých koní a zubrů. "Nástrahy jsme našli včas, jinak by tam zvířata umírala i několik dnů velmi trýznivou smrtí," říká Dalibor Dostál, ředitel obecně prospěšné společnosti Česká krajina, která rezervaci spravuje.
Od té doby místo pravidelně prohledávají. "Upozornili jsme policii, ale zatím se pachatele nepodařilo vypátrat. Motivem byla zřejmě snaha upytlačit vzácné zvíře," míní Dostál. V milovické rezervaci žije osm dospělých zubrů spolu s jedním mládětem a patnáct koní se dvěma hříbaty. "Pokud by nějaký kus kvůli nástrahám uhynul, škoda by dosáhla několika desítek tisíc korun," upozorňuje ředitel České krajiny.
Použití smrtících ocelových ok je podle lesního hospodáře Jiřího Poura z mysliveckého spolku Severka Podmokly výjimečné. "Pokud na něco takového v lese narazím, a to je skutečně vzácné, patrně jde o nějakou klukovinu. Prostě pokus zahrát si na pytláka, tak jak je známe z romantických příběhů," říká s tím, že současní ilegální lovci jednají mnohem sofistikovaněji.
Útok na zvířata v rezervaci je ojedinělý a vymyká se policejním statistikám. Většinou dochází k neoprávněnému lovu v lesích a na přilehlých loukách, kde je terčem vysoká zvěř, především srnčí a jelení. "Loni v regionu došlo k šestnácti případům, hlavně na Příbramsku a Benešovsku. V roce 2015 jich bylo oznámeno třináct," konstatuje mluvčí Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Jakub Vinčálek s tím, že případů je pravděpodobně mnohem víc. "Ne vždy to totiž myslivci ohlásí policii."

Za smrt jelena až pět let
Nejnovější případ je z Berounska. Od minulého týdne tam vyšetřují zabití šestiletého dvanácteráka, jehož cena byla vyčíslena na šedesát tisíc korun. "Na poli v místech zvaných Na Rošovce poblíž obce Bzová pachatel upytlačil samce jelena lesního, kterého zastřelil. Zvíře uhynulo. Střelec byl pravděpodobně někým vyrušen, neboť jelena ponechal na místě," líčí mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.
Případ převzali kriminalisté. Přestože trestní sazba za nelegální lov je maximálně dva roky vězení, hrozí pytlákovi od Bzové až pětiletý pobyt za mřížemi. "Sazba je v tomto případě vyšší, protože jelena zabil v době, kdy je zvíře hájené, což je závažnější přečin."
Podle Jakuba Vinčálka je dopadení spíše výjimečné. "Policie je v boji s pytláky odkázána na minimální indicie. Navíc se o činu většinou dozví až s několikadenním zpožděním," podotýká mluvčí policie. Části upytlačeného zvířete či narychlo ukryté vnitřnosti ve většině případů objeví myslivci či náhodní kolemjdoucí delší dobu po činu.
Přesto se snaží využít všechny dostupné technologie a metody, aby pachatele dopadla. "Základem je výpověď svědků, kteří se mohli na místě pohybovat. Policisté vždy vyzývají veřejnost, aby se s případnými informacemi obrátila na nejbližší služebnu či na telefonní číslo, které k výzvě přikládáme," vysvětluje Marcela Pučelíková postup, který nyní používají i v případě jelena od Bzové.
Kriminalisté zároveň zkoumají místo, kde k nelegálnímu lovu došlo. Pomoci může takzvaná trasologie, kdy vyšetřovatelé zkoumají otisky podrážek bot. "Pokud je v zimě v okolí sníh nebo je půda rozbahněná, mohou získat kvalitní otisky. Dalším vodítkem bývá otisk vzorku pneumatiky, řada pachatelů se snaží zvěř co nejrychleji naložit a zmizet," vysvětluje mluvčí. Vzácná je pak identifikace na základě balistické expertizy. Může se totiž stát, že se kulka v upytlačeném zvířeti shoduje se střelivem ze stejné zbraně, na kterou už kriminalisté narazili při jiném vyšetřování," dodává Pučelíková.
Přímo v honitbě se podařilo díky různým svědectvím zadržet pytláky, kteří zabili srnu, před několika lety u Kamýku nad Vltavou. V případě jelena, jehož ostatky včetně paroží skončily o nějaký měsíc později v té samé lokalitě v popelnici, naopak zůstal neznámý. "Pytláci často loví kvůli trofejím. A samozřejmě jsou motivací peníze. Legální odstřel několikaletého jelena vyjde zhruba na padesát tisíc, zatímco takzvaně načerno jej nabídnou třeba za poloviční cenu," říká Pour.
Na Kutnohorsku před třemi lety řešili unikátní případ, kdy se pytlačení dopustili dva myslivci. Přímo z okna auta zastřelili na poli daňka. "Nebyli ani z regionu, jeden pocházel od Prahy a druhý ze severu Čech," vzpomíná na událost jednatelka Okresního mysliveckého spolku Kutná Hora Radka Edrová s tím, že jde o jeden z mála případů, který se dostal k soudu. Muži totiž netušili, že je při odstřelu viděl jiný myslivec a pronásledoval je. Od soudu odešli s podmíněným trestem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.