Přihlásit

Lesníci ošetřili tůně v Kančí oboře na Břeclavsku postřikem proti komárům (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Břeclav 21. dubna (ČTK) - Zvýšený výskyt komářích larev zaznamenali v dubnu hygienici v Kančí oboře mezi Lednicí a Břeclaví. Lesníci proto vodní plochy ošetřili speciálním přípravkem VectoBac, který má zabránit jejich přemnožení. Informovala o tom na svých internetových stránkách břeclavská radnice.

"Břeclavská radnice ve snaze zabránit komáří kalamitě požádala Krajský úřad Jihomoravského kraje o poskytnutí přípravku VectoBac z jeho zásob. Tento přípravek pak město předalo pracovníkům Lesů ČR, kteří ošetřili tůně a vodní plochy podle doporučení Krajské hygienické stanice," uvedl starosta Břeclavi Svatopluk Pěček (ANO).

Na jaře se v lužních lesích na Břeclavsku rozlévá voda z řek i potoků, na mnoha místech vznikají tůně a v nich se množí larvy komárů. Hrozí tak lokální přemnožení. Postřik přípravkem VectoBac musí být dobře načasovaný. Základem postřiku jsou půdní bakterie, které se v lesních ekosystémech přirozeně vyskytují. "Zásah musí být proveden v pravý čas, v období, kdy se larvy komárů nacházejí ve 3. až 4. vývojovém stadiu. Pozdější aplikace už nebývá účinná a na dospělé komáry nepůsobí vůbec," konstatoval Jan Dovrtěl z Lesů ČR.

Přípravek nakupuje pro města a obce Jihomoravský kraj, který je pak zdarma rozděluje jednotlivým samosprávám a ty potom zajišťují postřik rizikových ploch. Loni hrozila komáří kalamita na Břeclavsku a Hodonínsku kvůli roku bohatému na srážky, v předchozích suchých letech potíže s komáry prakticky nebyly. Za kalamitu je považovaný stav, kdy člověka v lese za minutu bodne 30 komárů. Vývoj v jednotlivých oblastech sledují hygienické stanice.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.