Přihlásit

Ruská baletka tančila na ledu za záchranu "Labutího jezera" (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Petrohrad 9. března (ČTK) - Baletka petrohradského Mariinského divadla natočila video, kde při minus 15 stupních tančí na ledu pasáže z Čajkovského Labutího jezera. Chtěla tím upozornit na možnou ekologickou katastrofu na pobřeží Finského zálivu, kde elegantní bílí opeřenci hnízdí. Informovovala o tom stanice BBC.

Krátké představení Ilmiry Bagautdinovové na zamrzlém pobřeží bylo výrazem nesouhlasu se zamýšlenou stavbou přístavu v zátoce Batarejnaja asi 100 kilometrů západně od druhého největšího ruského města Petrohradu. Přístav by podle místních obyvatel způsobil značné škody na životním prostředí, zejména na čistotě vody. Zahájili proto petici, v níž prezidenta Vladimira Putina vyzývají k zastavení projektu a zachránění zdejší pláže před zničením.

K nápadu zatančit scény z Labutího jezera přiměla Bagautdinovovou skutečnost, že v oblasti hnízdí mimo jiné právě labutě. Snímek, v němž na třeskutém mrazu vystupuje v klasickém baletním kostýmu, natočila s kolegy, kteří rovněž podporují myšlenku, že toto jedinečné místo musí zůstat zachováno.

"Nikdy jsem se nevěnovala ekologickému aktivismu. Nebyl to projekt, byl to křik duše," řekla BBC baletka. "Doufáme, že převládne příroda, krása a harmonie," dodala.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.