Přihlásit

Tomáš Zděblo: Už to řežu po pátý a furt je to krátký aneb Data a odborníci ‚na přírodu? diskuzi o vlcích nevytrhnou (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zdálo by se, že s článkem Františka Elfmarka by mohl dojít naplnění můj sen o tom, že v české veřejné diskusi o vlcích nebudou zaznívat jen hlasy z jejích extrémních pólů.

A že těžiště téhle debaty bude naopak probíhat někde v pomyslném středu možných postojů a názorů, kde půjde spíše o hledání společné cesty k řešení komplikovaného problému než silové prosazování potřeb a představ té, či oné strany. Nu, není tomu tak. Nejde ani tak o drobné věcné omyly (vlky, respektive konflikty, vyvolané jejich přítomností, tu byly už před rokem 2000, a ne 2018, "neinvestiční" podpora na výcvik a péči o pastevecké psy existuje a další), jako o kontraproduktivní klišé, která se do článku vloudila. A především o představu, že prožívání a emoce lidí dotčených návratem šelem, jsou irelevantní, a co problémy v diskuzi vyřeší, jsou tvrdá data.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.