Přihlásit

Loňský rok byl na Vysočině nejvydatnější na srážky za deset let (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jihlava 31. ledna (ČTK) - Minulý rok byl na Vysočině srážkově nejvydatnější za posledních deset let, zatímco v letech 2015 až 2019 v tomto kraji kvůli suchu vláha citelně chyběla. Průměrný úhrn srážek byl vloni na území tohoto kraje 824 milimetrů, o 151 milimetrů víc než je dlouhodobý normál. S odkazem na data Českého hydrometeorologického ústavu o tom na webu informoval krajský úřad.

Nejvyšší úhrny srážek byly vloni v okresech Třebíč a Žďár nad Sázavou. Lokální povodně, které byly minulý rok hlavně v letních měsících a v říjnu, podle kraje nezpůsobily větší škody.

Zásoba vody ve sněhu na Vysočině byla k letošnímu 25. lednu spočítaná na 91,5 milionu metrů krychlových. Podle kraje to je pouze o něco nižší stav než průměrná hodnota pro toto období, která představuje 108 milionů metrů krychlových.

Srážkově vydatný rok 2020 je podle krajského odboru životního prostředí a zemědělství dobrou zprávou pro přírodu, lesy i vodní zdroje. Například v roce 2018 byl na Vysočině roční úhrn srážek 514 milimetrů a v roce 2019 648 milimetrů.

Dostatek zásob měly minulý rok vodárenské nádrže, které jsou hlavním zdrojem pitné vody pro obyvatele Vysočiny. Zvýšila se i vydatnost zdrojů podzemní vody, které napájejí zejména vodovody v menších obcích. Kvalita některých mělkých pramenů ale kvůli velkým dešťům utrpěla, například zakalením vody, uvedl kraj.

Přívalové deště podle zjištění ČTK vloni znečišťovaly i prameniště, které zásobuje pitnou vodou obce Opatov a Předín na Třebíčsku. Vodu z vodovodu tam v létě nešlo pít přibližně dva měsíce. Podle třebíčské divize Vodárenské akciové společnosti zásobování vodou pomohou zlepšit tři nové vrty, které by měly být letos připojené k tamní úpravně vody.

Průměrná roční teplota byla vloni na Vysočině podle údajů kraje 8,7 stupně Celsia, v porovnání s dlouhodobým normálem byla vyšší o 1,3 stupně Celsia.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.