Přihlásit

Veterináři zkontrolovali kvůli ptačí chřipce zoo Hluboká (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hluboká nad Vltavou (Českobudějovicko) 26. ledna (ČTK) - Jihočeští veterináři dnes zkontrolovali kvůli ptačí chřipce zasíťování ptáků v zoologické zahradě Hluboká nad Vltavou. Kontrola souvisela s tím, že na Starohaklovském rybníku v Českých Budějovicích se prokázala ptačí chřipka u volně žijící labuti a pěti kachen. Všechny ptáky má zoo ve voliérách, zasíťované. ČTK to dnes řekli ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba a zooložka zoo Markéta Jariabková.

Zoo se stará asi o 700 ptáků 130 druhů. Patří k nim drobní pěvci, papoušci, ale i plameňáci nebo orli. Jedna z voliér v zoo nedávno spadla pod tíhou sněhu, ptáky tak zoo rozmístila do jiných voliér.

Veterináři v zoo prověřili zasíťování. Všechny ptáky má zahrada pod sítěmi. "Ať už je to klasická síť z nylonu, nebo pletivo. Volně žijící ptáci, jako jsou hlavně kachny, se tam nemůžou dostat. Všechno krmení i vodu máme zabezpečené, zastřešené. Máme připravené rohože, aby i návštěvy musely přejít přes dezinfekční rohože," řekla zooložka.

Ptáky má zoo pod sítěmi od prvního výskytu ptačí chřipky v ČR v roce 2007. Všechny voliéry jsou od té doby zasíťované. Zvýšená hygienická opatření platí i v záchranné stanici živočichů v Rozově u Temelína. "Když přijímáme podezřelé ptáky, ať je to labuť nebo kachna, tak jdou do separace, dezinfikuje se jak auto, tak přepravky," řekla zooložka.

Areál je pátou největší zoo v ČR. Zoo zřizuje Jihočeský kraj, letos jí dal provozní příspěvek 18,5 milionu korun. V roce 2019 přišlo přes 280.000 návštěvníků, dosud nejvíc. Tržby ze vstupného měla zoo předloni 20,1 milionu Kč, meziročně o 860.000 Kč vyšší. Zaměstnává kolem 40 lidí. Vyplývá to z výroční zprávy.

Zoo založil 1. května 1939 majitel hlubockého panství kníže Adolf Schwarzenberg. Když ji otevíral pro veřejnost, stála na půl hektaru a desítky let byla nejmenší českou zoo. Dnes na ploše 4,5 hektaru chová 300 druhů živočichů, téměř 3000 zvířat.

Ptačí chřipka H5N8 se v kraji potvrdila minulý týden u volně žijících labutí na Zlivickém rybníku na Písecku. Pak se výskyt prokázal v malochovu v Dlouhé Lhotě, kde část ptáků uhynula, zbytek veterináři utratili.

V ČR se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137.000 ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. V Česku se muselo tehdy utratit 98.000 ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy. Teď je v Evropě podle veterinářů asi 170 ohnisek nákazy přímo v chovech.

Václav Koblenc 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.