Přihlásit

Veterináři na Táborsku prověří kvůli ptačí chřipce chovy drůbeže (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

České Budějovice 25. ledna (ČTK) - Veterináři dnes zkontrolují drobné chovy drůbeže v Dlouhé Lhotě na Táborsku, kde se minulý týden prokázal výskyt ptačí chřipky. Zkontrolují i tři velké komerční chovy v okruhu deseti kilometrů od obce. Prověřují také několik úhynů volně žijících ptáků v kraji. ČTK to dnes za Státní veterinární správu (SVS) sdělil Petr Majer. O situaci dnes jednal i krizový štáb kraje, jak řekla ČTK Hana Brožková z kanceláře hejtmana.

Veterináři vytvoří soupis komerčních chovů v pásmu deseti kilometrů kolem místa nálezu, zkontrolují i komerční chovy. O víkendu dostaly podniky informace, jak chovy víc zabezpečit. V Dlouhé Lhotě utratili 23. ledna 17 ptáků z malochovu s potvrzenou ptačí chřipkou.

"V současné době jsou (na místě) dvě skupiny veterinárních inspektorů, z nichž ta první působí přímo v obci Dlouhá Lhota. Jsou v kontaktu se starostkou a během dne obcházejí místní drobné chovatele a prověřují zdravotní stav drůbeže a to, jak jsou chovy zabezpečené proti kontaktu s volně žijícími ptáky, zejména s vodními, kterých je v okolí hodně," řekl Majer. Těchto chovatelů by mělo být v obci okolo dvaceti.

Druhá skupina veterinářů dnes navštíví tři velké komerční chovy v desetikilometrovém pásmu od Dlouhé Lhoty. Zaměří se na to, jak jsou chovy zabezpečené vůči vniknutí volně žijících ptáků. V pásmu dozoru je devět velkých chovů, většina by měla být podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda bez zvířat. Mezi kontrolované chovy patří i táborská Tagrea nebo státní podnik Mezinárodní testování drůbeže (MTD) v obci Ústrašice.

"Kolegové prověřují i několik hlášených úhynů volně žijících ptáků z několika míst v Jihočeském kraji. Zatím není hlášené podezření z žádného chovu, ale z několika míst jsme měli hlášené uhynulé ptáky. Odeberou se vzorky a pošlou na vyšetření," řekl Majer.

Podnik Mezinárodní testování drůbeže v obci Ústrašice vzdálený od ohniska nákazy vzdušnou čarou asi osm kilometrů posílil preventivní opatření. "Uzavřeli jsme celý areál, všechny brány jsou zavřené a udělali jsme opatření, že nikdo neohlášený by se neměl do areálu dostat," řekl dnes ČTK ředitel podniku Jan Tyl. MTD chová asi 940 hus, 20.000 nosnic a zhruba 10.000 kuřat. Veterináři by měli podnik zkontrolovat dnes.

V Jihočeském kraji se ptačí chřipka potvrdila minulý týden nejdřív u volně žijících labutí na Zlivickém rybníku v okrese Písek. Výskyt typu ptačí chřipky H5N8, který je nebezpečný pro ptáky, ale lidem neublíží, se minulý pátek pak prokázal v malochovu v Dlouhé Lhotě, kde část ptáků uhynula, zbytek veterináři utratili. V tříkilometrovém ochranném pásmu musí obce do 29. ledna provést soupis chovaných ptáků.

V ČR se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137.000 ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. V Česku se muselo tehdy utratit 98.000 ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy. Teď je v Evropě podle veterinářů asi 170 ohnisek nákazy přímo v chovech.

Václav Koblenc

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.