Přihlásit

Ozbrojenci zabili v Kongu dalších šest strážců parku s gorilami (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Goma 10. ledna (ČTK) - Neznámí ozbrojenci dnes zabili šest strážců národního parku Virunga v Kongu, v němž žije polovina světové populace kriticky ohrožených goril horských. Informovala o tom agentura Reuters. Několik dalších strážců ozbrojenci zranili.

Mluvčí parku agentuře Reuters řekl, že neví, k jaké ozbrojené skupině útočníci patřili. V oblasti působí několik milic, které tam bojují o nadvládu nad územím a přírodními zdroji.

Ozbrojenci v předchozích letech zabili už více než dvě stovky strážců parku Virunga, který je na seznamu přírodního světového dědictví UNESCO. Je nejstarším africkým národním parkem, založen byl v roce 1925, a rozkládá se na ploše 7800 kilometrů čtverečních. Je rozsáhlou rezervací s tropickým deštným pralesem.

I přes ozbrojené konflikty v oblasti se správcům parku Virunga podařilo uchránit gorily horské, jejichž počet se tam od roku 2010 zvýšil z asi 480 jedinců na šest stovek. Celkem žije ve světě ve volné přírodě něco přes tisíc goril horských.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.