Přihlásit

Praha požaduje po myslivcích zvýšit odstřel přemnožených divočáků (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 13. února (ČTK) - Pražský magistrát požaduje po myslivcích na východě města, aby zvýšili počet odstřelů přemnožených divočáků. Také žádá, aby přestali zvěř přikrmovat. ČTK to dnes sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Důvodem je přemnožení zvěře a její útoky na psy a obyvatele. Vyjádření myslivců ČTK shání.
Pokud myslivci situaci nevyřeší, město hrozí vypovězením nájemní smlouvy na honitbu. Problémy s divočáky jsou v Praze 14, v Běchovicích a v Horních a Dolních Počernicích.
"Jedinou možností, jak situaci řešit, je radikálně zvýšený odlov. Současně je třeba zrušit přikrmování a takzvané vnadění zvěře v blízkosti obytných zón. Pokud nedojde v krátké době k nápravě situace, Praha přijme opatření, která mohou vést až k ukončení nájemní smlouvy na honitbu," uvedla pražská radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).
Divočáci v poslední době na území Prahy 14 několikrát napadli psy, naposledy minulý týden ve středu. Radnice se společně s okolními městskými částmi a s myslivci na konci loňského roku domluvila, že nimrodi myslivci návrh postupu opatření. "Plán řešení, který měli předložit a předložili, je však z našeho pohledu zcela nedostatečný. Neobsahuje žádné konkrétní kroky ani garance, které by odpovídaly současné kritické situaci," uvedl minulý týden v pátek starosta Prahy 14 Radek Vondra. Myslivci podle něj situaci nezvládají.
Divoká prasata jsou přemnožena zejména v lesoparku Čihadla a parku U Čeňku. Radnice uvažovala o pořízení pachových ohradníků, ty jí ale odborníci používat v obydlené zástavbě nedoporučili. Odpuzovací látka je založena na lidském potu, na který jsou zvířata ve městě zvyklá a ohradník by tak byl neúčinný.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.