Přihlásit

Vědci zjistili, že vrabec staví hnízdo z bylin, aby chránil mladé (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Peking 9. prosince (ČTK) - Vědci prokázali, že vrabec rezavý používá pro stavbu svého hnízda pelyněk, aby ochránil mláďata před parazity. Vedle lidí a primátů je to jeden z mála živočichů, který dokáže cíleně používat přírodní léčiva. U ptactva se tato schopnost prokázala poprvé, píše časopis Current Biology.

Tým vědců zkoumal v Číně žijící vrabce rezavé, kteří do svých hnízd vplétají listy pelyňku. Vědci v rámci studie zkoušeli ptákům pelyněk do hnízd přidávat nebo jim ho naopak brát, ale opeřenci si jeho množství vždy upravili na původní množství a řídili se u toho nejspíš vůní rostliny.

"Když mají v hnízdech pelyněk, jejich mláďata mají méně parazitů a bývají celkově větší a zdravější," uvedl William Feeney z Griffithovy univerzity na východním pobřeží Austrálie, který se na výzkumu podílel, píše list Brisbane Times.

Zdravotní účinky pelyňku jsou známé i lidem, například Číňané koupou své děti v odvaru z pelyňku, protože věří, že je ochrání před nemocemi. Tuto praktiku lidového léčitelství potvrdily odborné studie; listy pelyňku obsahují látky, které pomáhají předcházet parazitárním infekcím, píší Brisbane Times.

Podle Williama Feeneyho studie nabízí domněnku, že lidé se v minulosti léčivé účinky rostlin naučili od zvířat. "Máme tu jasný vzor chování. Ptáci se zaměřují na tuto rostlinu a na žádné jiné a místní lidé se zaměřují na stejnou rostlinu za stejným účelem," uvádí Feeney podle Brisbane Times.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.