Přihlásit

Dánsko: Mutace koronaviru z chovu norků byla prý již zlikvidována (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kodaň 19. listopadu (ČTK) - Nový, zmutovaný koronavirus, který se vyskytl u chovných norků v Dánsku, byl "s největší pravděpodobností" již vymýcen. Podle agentury Reuters to dnes oznámilo dánské ministerstvo zdravotnictví. Dánsko se kvůli mutaci viru SARS-CoV-2 rozhodlo vybít všechny chovné norky v zemi v obavách, že by nový kmen koronaviru v případě přenosu na člověka mohl snížit účinnost nyní vyvíjených budoucích vakcín.

"Od 15. září nebyly objeveny žádné další případy koronaviru s označením cluster-5. Státní ústav pro léčení infekčních nemocí proto usoudil, že tato varianta byla již s největší pravděpodobností vymýcena," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Dánsko počátkem listopadu sdělilo, že vybije celou svou populaci norků čítající až 17 milionů zvířat, protože se u nich objevila mutace koronaviru, která se přenesla i na lidi a vykazuje menší citlivost na protilátky. S vybíjením infikovaných zvířat začala dánská vláda v říjnu, později ale přiznala, že nařízená likvidace zdravých zvířat nemá oporu v zákonech.

Ve středu dánský ministr potravin a zemědělství Mogens Jensen uvedl, že se kvůli kauze s vybíjením norků rozhodl odstoupit. Opoziční strany požadují rovněž rezignaci premiérky Mette Frederiksenové.

Fotky www.pixabay.com

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.