Přihlásit

V Podyjí se letos narodila čtyři hříbata divokých koní (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Znojmo 15. listopadu (ČTK) - Celkem čtyři hříbata se letos narodila ve dvou stádech divokých koní, která třetí sezonu pomáhají v Národním parku Podyjí na Znojemsku se spásáním trávy. Část koní ale z areálu během několika měsíců odjede. Správa Podyjí to uvedla na svém webu.

Celkem 18 koní nyní v Podyjí pobíhá po Mašovické střelnici. Patří mezi ně i čtyři hříbata, která se zde letos narodila. Všechna zvířata v minulých dnech zkontroloval veterinář. Tři mladí hřebci se přesunou na pastvinu ke druhému stádu na Havranickém vřesovišti, kde je nyní pět koní. Šestici klisen pak čeká cesta do nových koňských rezervací v Čechách.

Správci areálu na začátku listopadu pastvinu v Mašovicích nově rozšířili zhruba o tříhektarové území. "Jde o dočasnou pastvinu, kterou budou koně vypásat vždy přibližně dva měsíce v zimním období. Poté její ohradník demontujeme a lokalita tak bude opět většinu roku volně přístupná. Takto nastavený pastevní režim by měl vyhovovat nejvýznamnějšímu druhu zdejší flóry. Orchideji vstavači kukačce," uvedl Robert Stejskal ze Správy Národního parku Podyjí, který má na starosti udržování nelesních pozemků národního parku.

V Havranické pastvině nyní správci odstraňují suché borovice a náletové dřeviny z části poblíž aklimatizační ohrady. "Odstraňování suchých borovic, které v pastvině odumřely prakticky plošně, budeme pokračovat i v následujících měsících. Suchých stromů je zde takové množství, že představují nejen bezpečnostní riziko, ale znemožňují i pastvu postižených míst," doplnil Stejskal.

Ve dvou lokalitách v Podyjí se divocí koně z anglického Exmooru začali zabydlovat v roce 2018, přijelo jich 11. Přirozeně udržují zhruba 70 hektarů pastvin, chrání je před zarůstáním. Jejich úkolem je spásat místní vřesoviště a pastviny bohaté na vzácné druhy květin, motýlů a dalších organismů. Koně okusují také ostružiny nebo náletové keře, kterými by jinak místa zarostla.

Foto ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.