Přihlásit

Pod koly aut od začátku roku zemřely desítky srnek (Kladenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Berounsko
Během letošní zimy výrazně stoupl počet dopravních nehod se zvěří. V posledních dnech berounští dopravní policisté k tomuto typu dopravních nehod vyjíždějí téměř každý den. "Jen na silnici ze Srbska do Karlštejna nám každoročně zahyne pod koly aut přes padesát srn," upozornil hospodář honebního společenstva Srbsko Jaroslav Bastl.
Tyto informace potvrzují i policisté. "Dopravních nehod s lesní zvěří je v současné době opravdu hodně. Řidiči by proto měli jezdit místy, kde se lesní zvěř vyskytuje, opatrně. A to tak, aby dokázali včas svůj automobil zabrzdit a případnému střetu zabránit," uvedla mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková s tím, že škoda, kterou náraz do zvířete způsobí, není zanedbatelná.
Často dosahuje desetitisícových částek.
Řidiči, který se srazil před pár dny se srnou v obci Nenačovice, zvíře způsobilo na autě škodu za šedesát tisíc korun. Srna uhynula na místě nehody. Takže k její likvidaci byli přivoláni členové myslivecké organizace, které patří nejbližší honitba.
V případě, kdy řidič nemá havarijní pojistku, a nebo vozidlo připojištěné na střet se zvěří, musí si opravu vozidla zaplatit z vlastních prostředků.
Další nehody se srnou se staly v uplynulých dnech v Zadní Třebani a v Praskolesích. V katastru obce Nižbor dokonce řidiči Škody Octavia vběhl krátce po půlnoci před vozidlo statný divočák. Auto do něho narazilo přední částí.
Ke zranění řidiče při nehodě naštěstí nedošlo.
"V kopci nad Nižborem jsem v uplynulém týdnu viděl divoká prasata dvakrát.
Jednou mi tři přeběhla přes silnici a podruhé jsem je zahlédl v poli. Jedno z nich bylo ohromné. Nechtěl bych se s ním potkat osobně, ani za volantem," poznamenal Milan Frajer z Berouna.
Myslivci jsou přesvědčeni, že by zhruba k polovině všech dopravních nehod se zvěří nemuselo dojít, kdyby řidiči jezdili opatrněji.
Mnozí z nich totiž jezdí, aniž periferně vnímají okolí.

Pokud nemá řidič patřičné pojištění, musí škody na voze po srážce se zvěří platit sám.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.