Přihlásit

V Namibii bylo nalezeno 5000 mrtvých mláďat lachtanů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Windhoek 15. října (ČTK) - V Namibii bylo nalezeno zhruba 5000 mrtvých mláďat lachtanů. Informuje o tom dnes agentura Reuters. Snímky mrtvých mláďat zachytili ochranáři přírody za použití dronu. Příčiny masivního úhynu mláďat nejsou přesně známy. K nálezu došlo poblíž přístavu Walvis Bay, kde se nachází jedna z největších lachtaních kolonií v zemi.

Podle ochranářů z organizace Ocean Conservation Namibia neměly lachtaní samice pravděpodobně dost síly mláďata donosit a ta tak zemřela po předčasném narození. "To se stává každý rok u několika jedinců, ale nikdy jsme to neviděli v takovém rozsahu," uvádí záchranáři. Větší počet mrtvých mláďat potvrdilo i namibijské ministerstvo rybolovu.

Podle ekologů nelze zcela vyloučit ani jiné příčiny jako otravu či nemoc. Ochranáři proto ve spolupráci s ministerstvem odeberou vzorky pro další analýzu.

Ochrana lachtanů je v Namibii významným tématem. Bývalá německá kolonie je jednou z mála zemí, například společně s Kanadou, jež dovoluje lov lachtanů pro komerční účely. To ale ekologové kritizují. Podle úřadů je však regulace počtu lachtanů nutná pro udržení rovnováhy v přírodě. Vysoký počet ploutvonožců by mohl vést k rychlému snížení počtu ryb.

Kromě člověka nemají lachtani mnoho dalších predátorů. Podle nedávných vědeckých výzkumů je ale v Namibii loví také lvi, kteří se v africké zemi vrátili do volné přírody na konci 90. let.

Namibie má jednu z nejpočetnějších populací lachtanů na světě. Z této africké země pocházel i známý lachtan Gaston, kterého v roce 2002 odnesla povodeň z pražské zoologické zahrady.

Foto www.pixabay.com

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.