Přihlásit

Dobrovolníci dnes budou v ČR uklízet přírodu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 19. září (ČTK) - Dobrovolníci dnes v Česku vyrazí uklízet odpadky a nepořádek do ulic i volné přírody. Podle organizátorů akce Ukliďme svět, ukliďme Česko byla nahlášena více než tisícovka úklidových akcí a zaměří se mimo jiné na úklid po letošní turistické sezoně. Protikoronavirová opatření neumožnila konání jarní úklidové akce.

Dnešní akce se koná při příležitosti Celosvětového úklidového dni a jeho hlavním tématem jsou cigaretové nedopalky, které jsou celosvětově nejčastěji odhazovaným odpadkem a v přírodě se rozkládají zhruba 15 let. "V současné epidemiologické situaci nechceme nikoho nabádat k jejich sbírání, spíše je naším cílem na problém s odhazováním nedopalků poukázat a napomoci změnit zlozvyk některých kuřáků," uvedl národní koordinátor Celosvětového úklidového dne pro Českou republiku Miroslav Kubásek.

Úklidu v přírodě se každoročně účastní lidé z celého Česka. Dobrovolníci se registrují v rámci interaktivní mapy a připojují k jednotlivým skupinám, které vedou organizátoři místních úklidů.

Podle organizátorů z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) a spolku Ukliďme Česko se loni se do úklidu Česka zapojilo přes 150.000 dobrovolníků, předloni to bylo téměř 135.000 dobrovolníků.

Foto www.pixabay.com

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.