Přihlásit

Nizozemsko zakáže chov norků kvůli koronavirové nákaze (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Haag 28. srpna (ČTK) - Po zjištění koronavirové infekce na několika norčích farmách v Nizozemsku bude chov těchto kožešinových zvířat v zemi zcela zakázán. Podle agentury DPA to dnes oznámila vláda v Haagu. K 1. březnu 2021 musejí všechny farmy chovající norky ukončit činnost. Zákaz již dříve nařídil soud, v platnost měl ovšem vstoupit až v roce 2024.

V Nizozemsku byl koronavirus zaznamenán ve 40 chovných provozech, přičemž v několika případech se nákaza přenesla z norků na lidi. Všechna zvířata z postižených farem byla usmrcena.

Odborníci se obávají, že farmy kožešinových zvířat mohou zůstat potenciálním zdrojem nákazy a pro člověka tak představovat trvalé nebezpečí. V Nizozemsku funguje kolem 150 norčích farem, jejich majitelé mají obdržet odškodnění v celkové výši 180 milionů eur (4,7 miliardy korun).

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.