Přihlásit

Jedovatý dým z požárů na Sibiři se šíří do Jakutsku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jakutsk 2. srpna (ČTK) - Vedení Jakutsku na Sibiři v sobotu varovalo před jedovatým dýmem, který do města přináší vítr od požárů v sibiřských lesích. Dnes o tom informovala agentura DPA. Podobnou situaci dvěstěsedmdesátitisícové město na řece Lena zažilo už v minulých letech, kdy kouř obyvatele trápil celé týdny. Trpěli zejména staří lidé.

Na Sibiři hoří většinou v místech odlehlých od měst a vesnic, někde se ale plameny dostaly i do blízkosti lidských obydlí a místní proto vykopávají protipožární příkopy. Ruské úřady v sobotu evidovaly 58 požárů na celkové ploše přes 70.000 hektarů. Nasadily proti nim na 2700 hasičů, který místy pomáhá déšť. Největší plochu oheň zasáhl v odlehlých, neobydlených regionech, kde se požáry kvůli vysokým nákladům nehasí.

Sibiř v posledních týdnech zažila vlnu rekordních veder. Ve městě Verchojansk na Dálném východě se teplota koncem června vyšplhala na 38 stupňů, což je podle Světové meteorologické organizace rekordní hodnota pro danou měřící stanici.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.