Přihlásit

Mýval? Kéž by ho sežrali vlci (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pod Bezdězem obchází potomek mývalů vypuštěných Göringem. Problém by vyřešila vlčí smečka

ČESKOLIPSKO
Mýval je sice přítulné zvíře, které kouzlí úsměvy na dětských tvářích v reklamě nebo při návštěvě zoo, ve volné přírodě Česka je ale považován za škodnou. Přírodovědci teď potvrdili přítomnost mývala v okolí Máchova jezera, konkrétně v Národní přírodní rezervaci Břehyně - Pecopala.
Chlupatá šelmička s charakteristickou obličejovou maskou dokáže zdecimovat nejen drobné plazy, ale i měkkýše a obzvláště ráda si pochutnává na ptačích mláďatech a vejcích, jež krade přímo z hnízd. Je totiž dobrý lezec.
"Je to nepůvodní a ze severní Ameriky zavlečený druh, který do naší přírody nepatří. Bohužel nemůžu říct, že bych byl přítomností mývala překvapen, šíří se lavinovitě Českem a vyskytuje se už skoro všude," komentoval zoolog CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Luboš Beran.
Mýval se smí střílet celoročně, ovšem pouze mysliveckou stráží nebo mysliveckým hospodářem. Navíc je činný zpravidla v noci, takže zbavit se ho je těžké. Přírodovědci si proto slibují, že s tímto jim vypomohou vlci. Ti totiž rezervaci, kde se mýval objevil, již delší dobu obývají.
"Oba druhy jsou predátoři. Loví sice jinou kategorii zvířat, ale svým způsobem si konkurují a v případě střetnutí by vlci mývala považovali za kořist. Takže si slibujeme, že vlci budou mývaly držet na nízkých stavech," uvedl Beran.
Mývali se v české přírodě neobjevili náhodou. Panuje shoda na tom, že první exempláře nechal vypustit nacistický pohlavár a Nejvyšší říšský lovčí Hermann Göring, aby obohatil lovnou zvěř v Německu. Nastalá válka ale nechala na mývaly zapomenout a ti se zatím úspěšně množili a šířili krajinou. K nim se přidala zvířata uniklá z kožešinových farem.
V Česku se mývali vyskytují na mnoha místech, například na západě republiky a také v nivě řeky Moravy. Na Českolipsku je jim už delší dobu na stopě zoolog českolipského muzea Zdeněk Vitáček. Ten tvrdí, že mýval tu žije už 12 let. "Poprvé jsem jeho stopy a trus zaznamenal v roce 2005. Nevím, jestli to tehdy byl tulák a nebo zakladatel pozdější populace. Nicméně bych se neobával, že by tu nějak škodil, na to je jich tu dost málo," sděluje Vitáček.
Myslivec z Dubé Petr Slaba tvrdí, že mýval dovede udělat v lese značné škody. "Žere vše, na co přijde. Je navíc dost šikovný, šplhá po stromech a je téměř nepolapitelný. V bezpečí před ním nejsou obojživelníci, ani raci, ryby, ptáci a plazi," varuje Slaba.
I přes svou mizernou pověst se však mýval těší velké popularitě mezi chovateli. Právě ze soukromých chovů často pocházejí noví mývali, kteří se v přírodě objeví. Majitel často zjistí, že zvíře není zdaleka tak přítulné a hravé, jak vypadá. "I na nás se obrátila jedna chovatelka, která měla doma mývaly, že by jich pro nás několik měla a ať si pro ně přijedeme. Docela rázně jsme jí museli vysvětlit, že k žádnému vypouštění do lesa nedojde," zavzpomínal zoolog Luboš Beran.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.