Přihlásit

Na jihovýchodním Slovensku se objevil africký mor u prasat z domácího chovu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bratislava 13. července (ČTK) - Na jihovýchodním Slovensku v blízkosti s hranic s Ukrajinou a Maďarskem se objevil africký mor prasat. Dnes o tom s odvoláním na slovenskou státní veterinární a potravinářskou správu informuje portál Aktuality.sk. Onemocněla dvě prasata z nekomerčního chovu pro vlastní potřebu.

Ohnisko nákazy je v obci Čierna v okrese Trebišov. Jde o oblast, kde se africký mor prasat dlouhodobě objevuje u divočáků. V okolí hospodářství, kde prasata onemocněla, úřady vytvořily tříkilometrové ochranné pásmo.

Africký mor prasat, který zabíjí domácí vepře i divočáky, se na Slovensku v domácím chovu objevil poprvé před necelým rokem. Také tehdy to bylo v okrese Trebišov.

Onemocnění se na východě země prokázalo u více než 200 divokých prasat. Slovenští myslivci mají nařízený intenzivní odlov těchto zvířat, stát pak platí za testy vzorků z ulovených nebo nalezených kusů.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění, vakcína proti němu neexistuje, nakažená zvířata se neléčí a musí se usmrtit. Pro lidi virus není nebezpečný. Nákaza se v minulosti objevila i v České republice, od loňského jara je ale Česko oficiálně zemí bez výskytu této nemoci.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.