Přihlásit

Potáplice v americkém Maine prorazila orlovi srdce zobákem (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Washington 24. května (ČTK) - Stejně jako globální politika, i příroda vyznává určitou hierarchii. Při souboji mezi orlem bělohlavým, americkým národním ptákem, a potáplicí, která je vyobrazena na kanadské jednodolarové minci, by si však málokdo vsadil na jiné zvíře, než obávaného predátora. Přesto však potáplice v americkém státě Maine při obraně svých mláďat dravci prorazila srdce zobákem, píše zpravodajský server BBC.

Mladé potáplice jsou častou potravou pro dravé orly. Orel bělohlavý je ve Spojených státech chráněný, figuruje ve státním znaku USA a je zobrazen i na zadní straně několika mincí. Jeho zabití je zločinem, nalezení mrtví orlové jsou proto posíláni do výzkumného centra ve státě Colorado.

Když však vědci mršinu tohoto orla minulý rok našli poblíž malé potáplice, podezření padlo na matku mláděte. Orla proto zaslali do stanice ve státě Wisconsin, kde ho prohlédl odborník na potáplice.

Tamní patolog zjistil, že příčinou uhynutí bylo rychlé bodnutí do srdce pravděpodobně zobákem. Mládě potáplice na sobě mělo stopy orlích pařátů, z čehož odborníci usoudili, že se ho dravec snažil odnést.

Zprávu o podivuhodném boji ptačího ekvivalentu Davida a Goliáše zveřejnila bioložka Danielle D'Auriaová, podle které jde o první potvrzený případ orla zabitého potáplicí. "Kdo by si byl pomyslel, že potáplice může vyhrát nad takto silným predátorem?" napsala vědkyně.

Původní článek i s obrázky naleznete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.