Přihlásit

Po třech letech na severu Čech mírně přibylo ohrožených sýčků (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ústí nad Labem 8. května (ČTK) - Na severu Čech po třech letech mírně stoupl počet kriticky ohrožených sýčků. Ve 45 lokalitách zaznamenali ornitologové 62 samečků této sovy, loni to bylo 56. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Česká ornitologická společnost.

"Meziroční nárůst o šest se může zdát malý, ale u tak malé populace, jako je ta v Česku, je důležitý každý jedinec a každý nový je zároveň důvodem k radosti," uvedl terénní pracovník ochrany sýčků z České společnosti ornitologické Miroslav Bažant.

Intenzivní zemědělství a s ním spojený úbytek hmyzu je podle ornitologů hlavní příčinou toho, že v ČR zbývá asi stovka párů této dříve běžné sovy. Letos ochránci sýčků zkontrolovali přes 500 lokalit v severních Čechách, kde se tomuto druhu ptáků nejvíce daří. V roce 2017 tam napočítali 65 volajících sýčků, v roce 2018 jejich počet klesl na 57 a loni jich bylo ještě o jednoho méně.

K letošnímu mírnému nárůstu zřejmě pomohla i opatření, jež pro ně ornitologové dělají. "Jde například o speciální budky zabezpečené proti predátorům, jako jsou kuny nebo kočky. Z nich loni vylétlo 29 mláďat, což je přes 40 procent ze všech, o kterých víme," uvedl hlavní koordinátor ochrany sýčků z České společnosti ornitologické a Ústavu biologie obratlovců AV ČR Martin Šálek. Podle něj také spolupracují s farmáři a na louky s pásovou sečí umísťují bidýlka, z nichž mohou sýčci lovit. "Zároveň zabezpečujeme technické pasti, jako jsou napáječky pro dobytek, okapy, roury či sudy s vodou, kde se mohou sýčci utopit. V takových pastech hyne třetina sýčků, u kterých známe příčinu úmrtí," řekl Šálek.

Při letošním monitoringu ornitologové sýčky opět kroužkovali, odchytili 25 dospělých sýčků a sedm z nich už kroužky z minulosti mělo. "Díky tomu víme, že jeden sameček se přesunul jen do vedlejší vesnice, zatímco jiného jsme zaznamenali o 26 kilometrů dále od místa, kde se narodil," uvedl Bažant. Kroužkování ornitologům pomáhá zjistit, kam se mláďata vydávají po opuštění hnízda, a také o teritoriích dospělých, což mohou využít při ochraně sýčků. Sovy nyní hnízdí, mláďata začnou vyvádět v červnu.

Při monitoringu sýčka ornitologové zaznamenali i další druhy sov. Nalezli 14 teritorií ohrožených sov pálených, sedm teritorií puštíků obecných, dvě teritoria výra velkého a 88 teritorií kalouse ušatého. "V případě kalousů se jedná o náš historicky nejvyšší zaznamenaný počet. Například loni to bylo 39 zaznamenaných teritorií. Vyšší počet samečků sýčků i kalousů může svědčit o tom, že mláďata i dospělci lépe přežívali díky mírné zimě, která byla zároveň bohatá na potravu v podobě hrabošů," dodal Šálek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.