Přihlásit

V Horních Počernicích bude sedm nových lovců (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 23. února (ČTK) - Na území pražských Horních Počernic dostalo sedm dalších myslivců povolení na lov černé zvěře. Budou ho mít do poloviny května. Dnes to na tiskové konferenci řekl Jan Záloha z tamního mysliveckého spolku. Divoká prasata jsou tam přemnožená. Předseda Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ) Jiří Janota varoval Magistrát hlavního města Prahy před rozvazováním smluv s myslivci. Magistrát by podle něj musel najímat lovecké skupiny, což by kvůli administrativě trvalo roky, divokých prasat by tak v oblasti bylo ještě více. Aktuálně je v počernickém spolku 27 členů a pět čekatelů na členství, z nich se 13 zúčastňuje honiteb.
V polovině května se podle Zálohy uvidí, zda se povolení k lovu lovcům neprodlouží. Myslivci upozorňují, že zabíjení divočáků kulovnicí je v příměstských nebo městských oblastech velmi nebezpečné, dávají přednost odchytu do klecí, kam je navnadí. Apelují proto i na majitele psů, aby svá zvířata nepouštěli na volno. Ochrání tak i své domácí mazlíčky. "Není možné, aby tam běhali psi a močili na to," dodal Janota.
Přemnožená zvěř není jen v Praze, jde o celosvětový problém, uvádějí myslivci. "Divoká prasata se vyskytují ve městech jako je Soul, Hongkong, Berlín, Barcelona, Riga nebo polský Krakov," řekl člen Myslivecké rady ČMMJ Miloš Ježek. Například v roce 2009 bylo podle něj ve vnitřním Berlíně odloveno 3000 kusů.
Zvířata jsou problémem i v dalších českých městech. Například Ústí nad Labem začalo vyplácet 500 korun myslivcům, kteří v dané lokalitě divočáka uloví, Karlovarský kraj bude navrhovat zvýšení odměny za odlov z 1000 korun na 1500 korun.
Lovcům také pomáhá vysekávání křovin, kde se divočáci mohou schovávat. Na východě Prahy již byl schválen harmonogram kroků, které by měly vést ke snížení populace prasat.
Divoká prasata jsou přemnožena zejména v lesoparku Čihadla a parku U Čeňku. V několika případech již napadla psy. Myslivci v sobotu uspořádali hon, při kterém byli zastřeleni dva divočáci.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.