Přihlásit

V areálu chemičky v Litvínově se na komíně vylíhla mláďata sokola (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Litvínov (Mostecko) 4. května (ČTK) - V areálu chemičky Unipetrol v Litvínově na Mostecku se na komíně vylíhla tři mláďata kriticky ohroženého sokola. Sledovat první týdny jejich života mohou zájemci v přímém přenosu. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl.

Hnízdění sokolů můžete sledovat v přímém přenosu zde.

Samička snesla na jaře nejprve jedno vejce a později další tři. Před několika dny se vylíhla trojice mláďat, kterou zanedlouho čeká kroužkování, jež v budoucnu pomáhá objasnit původ ptáků na českém území. Při návštěvě hnízda se odhalí i pohlaví nových obyvatel. "Prvních 14 dní po vylíhnutí obstarává potravu partner a partnerka jim ji trhá. Mláďata se zdržují ve hnízdě ještě více jak měsíc, než vylétnou," uvedl ústecký ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife.

Na stometrový komín litvínovské teplárny se Beran vydá ve spolupráci s místními hasiči v květnu. Sokolí rodina pak společně opouští hnízdo obvykle v červenci.

Unipetrol spolupracuje na projektu hnízdění sokolů se sdružením ALKA Wildlife od roku 2011. Populace sokolů se tak od té doby zvýšila o 28 dravců. V České republice se vyskytuje zhruba sto párů.

Populaci sokola stěhovavého se podařilo zachránit v Česku před vyhubením. V přirozeném prostředí sokol hnízdí na severu Čech ve skalách Národního parku České Švýcarsko, v Českém středohoří a také na různých komínech v průmyslových areálech. Sokola vítají hlavně ve městech, protože se díky němu přirozenou cestou snižují počty málo oblíbených holubů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.