Přihlásit

Sokoli, hnízdící ve varšavském mrakodrapu, mají mladé (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Varšava 24. dubna (ČTK) - Mrakodrap, kterým sovětský diktátor Josif Stalin v 50. letech minulého století obdaroval Varšavu, má nové nájemníky. V nejvyšším 43. patře tohoto Paláce kultury a vědy se vylíhla dvě sokolí ptáčata a další přírůstky ve hnízdě se čekají, uvedla televize TVN 24.

Video najdete zde.

Pár sokolů, pojmenovaný místními milovníky dravců Franek a Giga, se na 43. patře paláce usadil ještě na podzim 2015. Událost podle stanice provázelo hodně emocí, protože samec se ukazoval na různých místech polské metropole, zatímco o místo v paláci v jednu chvíli soupeřily až tři samičky. O pár měsíců později, v dubnu, se ve hnízdě objevila první vajíčka a po měsíci se vylíhla první písklata.

Vůbec prvními nájemníky hnízda v paláci ale byli sokoli stěhovaví Wars a Sawa, kteří v srdci Varšavy bydleli od roku 1998. Jejich jména ale vzešla až ze soutěže, zorganizované po spuštění přímého přenosu z jejich hnízda na internetu v roce 2009. Sawa se dožila 19 let, Wars 20. Odchovali 25 vlastních mláďat a pět adoptovaných, dodala TVN 24.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.