Přihlásit

Lidé mohou soutěžit v pozorování přírody a sdílení snímků (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 22. dubna (ČTK) - Lidé se budou moci o víkendu opět zapojit do mezinárodní soutěže mapování městské přírody. Projektu City Nature Challenge 2020 se může od 24. do 27. dubna zúčastnit každý, kdo vyfotografuje a pomocí speciální mobilní aplikace bude sdílet rostliny a živočichy kolem sebe. ČTK o tom v tiskové zprávě informovalo Národní muzeum, které je českým partnerem mezinárodní soutěže.

City Nature Challenge uspořádaly před několika lety Kalifornská akademie věd v San Franciscu a Přírodovědecké muzeum v Los Angeles. Kdo se chce projektu zúčastnit, musí si stáhnout mobilní aplikaci iNaturalist, zaregistrovat se a s její pomocí pořizovat fotografie rostlin a živočichů kolem sebe. Aplikace sama z fotografie určí případně neznámou rostlinu či živočicha.

"Letošní ročník je navíc oproti těm minulým jiný v tom, že soutěžení mezi jednotlivými městy se stalo druhořadým. Na prvním místě je především poznávání krásy a rozmanitosti přírody všude kolem nás," uvedla Lenka Boučková z Národního muzea. Pořadatelé prosí všechny, kdo se do projektu zapojí, aby respektovali aktuální vládní nařízení a chovali se v přírodě i ve městě zodpovědně.

Veškeré informace o projektu a o tom, jak se do něj zapojit, jsou na www.citynaturechallenge.cz. Výzva odstartovala poprvé v roce 2016 mezi městy Los Angeles a San Francisco. Následující rok se počet měst v USA rozrostl na 16 a své fotografie a pozorování přírody sdílelo více než 4000 účastníků. V roce 2018 se konal první mezinárodní ročník, kdy soutěžilo 68 měst o největší počet fotografií. Praha se umístila s více než 1600 pozorování na 38. místě. Do loňského ročníku se přihlásilo 162 měst z celého světa a organizátoři zaregistrovali přes 900.000 pozorování.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.