Přihlásit

Hradecký kraj znásobil náhrady za kormorány a vydry na 3,2 mil.Kč (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hradec Králové 16. dubna (ČTK) - Královéhradecký kraj loni znásobil náhrady chovatelům ryb za škody způsobené chráněnými kormorány a vydrami na rekordních 3,2 milionu korun z předloňských 0,7 milionu korun. Letos kraj zatím rybníkářům a organizacím Českého rybářského svazu vyplatil na odškodném přes 258.000 korun, uvedlo hejtmanství. Kraj vyplácí i náhrady za škody způsobené vlky. Nedávno uvedl, že za škody od vlků dostali chovatelé hospodářských zvířat loni odškodné 2,2 milionu korun.

Jednotlivé škody po útoku kormoránů jsou podle hejtmanství často v řádech desítek tisíc korun. "Nicméně i výše ztráty díky útoku za několik set tisíc korun nejsou v našem kraji ničím neobvyklým," řekl radní pro životní prostředí a zemědělství Karel Klíma (KDU-ČSL). Za roky 2016 až 2019 kraj chovatelům ryb vyplatil dohromady přes 4,3 milionu korun. Peníze na náhrady kraj dostává od státu.

Poškození chovatelé mohou nárok na náhradu škody uplatnit vždy za každých šest měsíců zpětně. "Pro podání žádosti na krajský úřad je ale zapotřebí doložit odborný či znalecký posudek o výši škody způsobené vydrou a kormoránem a rovněž protokol o vzniku škody těmito rybožravými predátory od orgánu na ochranu přírody a krajiny," upozornilo hejtmanství.

Náhrady za škody od kormoránů velkých kraj začal vyplácet v roce 2002, náhrady za vydru říční od roku 2011. Od roku 2016 dostávají chovatelé náhrady za škody způsobené vlky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.