Přihlásit

ČZU se zapojí do programu pro zadržení vody v krajině (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 15. dubna (ČTK) - Do vývoje souboru postupů TEACHER-CE pro prevenci rizik spjatých s vodou, ale i přípravu opatření pro zadržování vody v krajině, se zapojili vědci z Fakulty dřevařské České zemědělské univerzity (FLD ČZU). Na dvouletém projektu spolupracuje osm evropských zemí. V dnešní tiskové zprávě to oznámila mluvčí ČZU Karla Mráčková.

TEACHER-CE navazuje na několik již ukončených projektů zaměřených na podobná témata. Podle hlavního řešitele za FLD Milana Lstibůrka mají dát čeští vědci výsledkům z již vytvořené platformy ucelenou podobu. "Bude se to posouvat a propojovat v úrovni krajiny. Plánujeme případové studie v Podyjí. Zaměříme se na různé parametry krajiny v oblasti hydrologie - tedy vod. Ale také třeba ohledně genofondu lesních dřevin," řekl Lstibůrek ČTK.

Vědec doplnil, že konečným cílem má být maximání podpora využití vhodných nástrojů za účelem přizpůsobení se klimatickým změnám. Poznatky vědců pomohou při plánování protipovodňových opatření či postupů v období sucha.

Podle manažera projektu Adama Kupery pak bude soubor postupů testován v celkem devíti pilotních akcích v různých státech. Na projektu spolupracují také zástupci obcí, měst, podniků, ministerstev, nevládních organizací a dalších institucí.

Koordinátorem projektu je Univerzita v Lublani. Vedle Česka a Slovinska se na něm podílí také Slovensko, Německo, Rakousko, Polsko, Itálie a Maďarsko. Projekt je spolufinancovaný z programu Interreg CENTRAL EUROPE.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.