Přihlásit

V CHKO Brdy se letos opět objevil rys ostrovid (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Příbram 3. dubna (ČTK) - V Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy se letos opět objevil rys ostrovid. V lednu ho zachytila fotopast, počátkem minulého týdne byly nalezeny stopy zvířete ve sněhu. Je pravděpodobné, že rysové Brdy navštěvují každoročně, informovala dnes ČTK mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová.

Snímek z fotopasti nainstalované díky mezinárodnímu projektu 3Lynx byl porovnán se stovkami fotografií rysů z nejbližší oblasti jejich trvalého výskytu, tedy ze Šumavy. Zvíře se ale identifikovat nepodařilo, na základě fotografie nešlo ani určit pohlaví.

Rys ostrovid patří mezi skrytě žijící druhy, v únoru a březnu přicházejí samice do říje a samci za nimi podnikají výpravy na vzdálenost desítek kilometrů. Začátkem jara se také osamostatňují koťata a hledají si vlastní domov. To byl zřejmě i případ jedince zaznamenaného v Brdech.

"K zaznamenání přítomnosti rysů je třeba dostatek místních znalostí i pověstného štěstí. Vloni do oblasti zavítal mladý rysí samec Fabián, který se posléze opět vrátil na Šumavu," uvedl Martin Strnad z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, který se věnuje výzkumu v projektu 3Lynx. Podle něj je pravděpodobné, že Brdy rysové navštěvují každoročně, avšak zatím nejsou důkazy o trvalém výskytu. "Daří se ale spolupráce s místními správci lesů, se kterými jsme se domlouvali na rozmístění fotopastí v jejich polesí. Věřím, že intenzivní monitoring přinese zajímavé údaje," dodal Strnad.

Arcibiskupství pražské, které v jihobrdských lesích působí, vnímá rysa podle tiskové zprávy CHKO Brdy jako významnou složku zdejšího ekosystému a monitoring šelmy podporuje, neboť jde o pomocníka při ochraně lesa proti škodám působeným spárkatou zvěří. "Začátkem ledna spatřil člen týmu polesí Rožmitál rysa při pochůzce. O této skutečnosti jsem následně informoval vedoucího správy CHKO Brdy, který zajistil instalaci dalších fotopastí. Že je rys zřejmě stálým obyvatelem lesů naznačuje i nalezení jeho stop ve sněhu v pondělí 23. března," uvedl vedoucí polesí Rožmitál Josef Hrdina z Arcibiskupství pražského.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.