Přihlásit

Vědci nalezli zkamenělého ptáka, předchůdce dnešní drůbeže (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brusel 19. března (ČTK) - Vědci nalezli zkamenělinu ptáka, jež by mohla nabídnout nový pohled na ranou evoluci současných ptáků; o dotyčném tvorovi se domnívají, že je předchůdcem dnešní drůbeže. Opeřenec před 66,7 miliony let, tedy v době, kdy světu vládli dinosauři, obýval pobřežní oblasti dnešní Belgie. Vědci mu přezdívají "zázračné kuře" pro jeho zobák, jenž se podobá tomu kuřecímu, píše agentura Reuters.

Původní článek a obrázky najdete zde.

Fosílie ptáka, nazvaného asteriornis maastrichtensis, na první pohled vypadala spíš jako několik zlomených kostí končetin čouhajících z malého kamene.

"Když jsme kámen prohlédli pod tomografem, abychom si těch několik zlomených kostí lépe prohlédli, z počítačové obrazovky na nás koukala téměř kompletní lebka," popisuje překvapivý nález paleontolog Daniel Field. Jeho tým o objevu publikoval článek v odborném časopise Nature. Lebka sdílí některé znaky s dnešními ptáky, jako jsou kuřata, krocani, křepelky, bažanti nebo kachny, husy a labutě.

Ptáci se vyvinuli z malých opeřených dinosaurů zhruba před 150 miliony let. Mnoho z prvních ptáků po svých plazích předcích zdědilo některé znaky, jako například zuby, ty však vymizely po dopadu meteoritu před zhruba 66 miliony let. Katastrofa zapříčinila masivní vymírání, ze zemského povrchu tehdy zmizely až tři čtvrtiny všech druhů fauny i flory.

Podle současných odhadů se společný předek všech 11.000 dnes žijících ptačích druhů objevil zhruba před 100 až 70 miliony lety. Dosud nejstarší nalezená zkamenělina anatomicky současného ptáka byla z doby před 66,5 miliony lety.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.