Přihlásit

Pytláci zneužívají GPS signál. Díky němu snadněji loví zvěř (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vědci objevili nečekaný problém. Během výzkumu totiž zjistili, že značkování zvířat zneužívají pytláci k lovu, a to tak, že dekódují GPS signál, díky němuž pak své oběti nacházejí a zabíjejí. Informaci uvedl britský zpravodajský web BBC.
Biologové varují. Chtějí, aby se systém značkování zvířat, které slouží k jejich pozorování a výzkumu, změnil. Vědci odhalili, že signály, které dané značky vysílají, využívají pytláci k lovu. Signály zneužívají i milovníci zvířat, kteří se chtějí za každou cenu blíž dostat k živočichovi, aby ho mohli pozorovat. V obou případech chtějí vědci možnost zneužití zamezit.
Skupina expertů začala postupně shromažďovat důkazy a nyní hledají možné alternativy, jak výzkum pozměnit, aby zvířata neohrožoval na životech. "Výzkumníci, kteří využívají GPS značení, mají stále větší obavy z nepromyšlených následků," uvedl biolog Steven Cooke, profesor na univerzitě Carleton v Kanadě.
Značkování pomocí vysílače umožnilo získávat potřebné informace k výzkumu prostřednictvím satelitu či rádia. Díky tomu vědci mají možnost sledovat chování jednotlivých zvířat a sledovat jejich pohyb. Hlídají zejména ohrožené druhy. Neúmyslně však otevřeli pomyslnou bránu pytlákům, kteří tyto údaje zneužili a díky možnosti dekódování signálů GPS si vyhledávají polohu zvířete, jež chtějí ulovit.

Objevili mrtvá těla zvířat
Při jednom z výzkumných programů v Austrálii, při němž vědci studovali chování žraloků, se stalo, že později byla nalezena mrtvá těla paryb. Také se objevily případy z Indie, kde tamní pytláci vystopovali bengálské tygry s úmyslem je zabít.
Podle profesora Cooka už některé národní parky podnikají kroky, aby takové značkování omezily. K problematice se vyjádřil také profesor Brendan Godley, ředitel ekologického centra na univerzitě Exeter. "Musíme dělat výzkumy, jen budeme muset vymyslet bezpečnější způsob," uvedl.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.