Přihlásit

Zemědělci z Vlčnova hubí hraboše s pomocí speciálního stroje (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vlčnov (Uherskohradišťsko) 25. února (ČTK) - Zemědělec Antonín Tykal z Vlčnova na Uherskohradišťsku začal spolu s bratrem jako první v republice hubit hraboše za pomoci speciálního stroje vyvinutého ve Švýcarsku. Stroj zapřažený za traktor vytváří v půdě rýhu, do které klade otrávenou návnadu. Umělou noru následně udusá válec. Účinnost stroje je výborná, řekl dnes novinářům Tykal.

Se strojem hubí hraboše prozatím několik týdnů. "Je to součást komplexního řešení, které může zemědělec udělat. Není to stroj pro plošnou aplikaci. Zatím jsme udělali několik hektarů. Z pohledu zemědělce vidím, že tam ta účinnost je," uvedl Tykal. Stroj by podle něj měl zabránit otravě a následnému úhynu zvířat, která hraboše loví.

V okolí Vlčnova hospodaří podnik bratrů Tykalových zhruba na 500 hektarech. "Máme zaseto nějakých 200 hektarů ozimých obilovin a to zasažení (hrabošem) je tam řádově v desítkách procent. Nejvíc jsou poškozeny obiloviny v rané fázi a řepka ozimá," doplnil zemědělec.

Podle Josefa Kachníka, zástupce firmy, která stroj do České republiky dováží, dokáže zařízení otrávenou návnadu umístit stoprocentně pod povrch půdy. "Nestane se, aby jedno jediné zrnko zůstalo na povrchu, kde by ho sezobl nebo pozřel dravec nebo cokoliv jiného," řekl Kachník. Stroj už podle něj začali používat také první zemědělci na Slovensku. Cena stroje se pohybuje podle typu zhruba od 250.000 do 750.000 korun.

Zařízení si dnes ve Vlčnově spolu s desítkami zemědělců a odborníků prohlédl i ekolog Emil Tkadlec z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. "Pokud jde o ochranu přírody, určitě je to velice dobrá volba. Pokud se to osvědčí na větších lánech, tak já bych to osobně podporoval," řekl ČTK Tkadlec.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) loni v létě povolil kvůli přemnožení hrabošů rozhazování jedu na povrch půdy na velké části území České republiky. Ministerstvo zemědělství ale po vlně kritiky ze strany ochránců přírody a ministerstva životního prostředí účinnost povolení pozastavilo. Později se po plošné aplikaci jedu na Moravě našlo skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů, u kterých testy zbytky jedu prokázaly.

Nová povolení plánuje ÚKZÚZ udělovat i nyní, ale pouze individuálně a po posouzení situace na konkrétních pozemcích. Možnost tohoto způsobu likvidace hrabošů bude do 11. června. Týkat se bude pouze oblastí, kde jsou hraboši přemnoženi tak, že jejich populace překračuje pětinásobek takzvaného prahu škodlivosti. Podle nedávného vyjádření předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy dosáhly zdokumentované škody způsobené hraboši 1,7 miliardy korun.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.