Přihlásit

Drobné zvěře ubývá. Divočáků ne (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jižní Morava
Více než jedenáct stovek lidí přilákaly do Městského kulturního střediska v Kyjově trofeje srnců, daňků či jelenů. A to těch nejcennější kusů, které v poslední sezoně ulovili myslivci na území hodonínského okresu. "Srnci tu bývají mimořádně dobří," uznal při hodnocení docent Josef Feuereisel, který přednáší na lesnických fakultách v Brně a Praze.
Loveckých trofejí mohli návštěvníci přehlídky vidět téměř devět set. Celkový počet ulovené srnčí zvěře přesáhl 2400 kusů, což oproti předchozím letům znamená úbytek. Méně myslivci na Hodonínsku loví také drobné zvěře.
Dokládá to například snížený počet zajíců o téměř šest set kusů. "Stavy jsou dobré na Strážnicku a dál směrem k Horňácku. Naopak na Kyjovsku zaznamenáváme úbytek, na jednom honu jsme odlovili jenom šest bažantů," upozornila místopředsedkyně hodonínského okresního mysliveckého spolku Věra Dufková.
V posledních týdnech se obyvatelé některých míst České republiky obávají zvýšeného počtu černé zvěře. "Největší problémy s divočáky mají na Plzeňsku, Karlovarsku a okrajích Prahy. U nás jsou stavy divokých prasat nižší," reagoval člen okresní myslivecké rady František Vaďura. Přesto muži v zeleném omezují jejich stavy i na Hodonínsku. V poslední sezoně ulovili divokých prasat dokonce o téměř čtyři stovky více než před rokem. "Vyhovují jim dlouhé širé lány. Například řepky bylo zaseto sedm set hektarů, černá zvěř se v ní schová a je jí tam dobře celý rok. Navíc se mění její biologie, období páření nemá jen na přelomu roku, ale i v červenci," přiblížila příčiny zvýšeného počtu divokých prasat Dufková.
V ostatních příhraničních okresech jižní Moravy zatím celkovou statistiku odlovené zvěře za poslední sezonu nemají. Na Krumlovsku ji budou mít k dispozici až v polovině dubna. Trofeje pak vystaví od jednadvacátého do třiadvacátého dubna v Petrovicích u Moravského Krumlova. "Každoročně se u nás vystavuje kolem tří set padesáti srnců. Pak tady bývá kolem pěti kňourů, jezevci a lišky," sdělil předseda znojemského okresního mysliveckého spolku Kamil Raboň.
V Břeclavi se hodnocení trofejí uskuteční šestnáctého března.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.