Přihlásit

Další výskyt ptačí chřipky u Štěpánova neukázaly ani kontroly (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Štěpánov nad Svratkou (Žďársko) 7. února (ČTK) - Ve Štěpánově nad Svratkou, kde byla v lednu zjištěna ptačí chřipka v jednom malém chovu, se veterinární správa chystá zmírnit nařízená veterinární opatření. Kontrolní vzorky, které veterináři odebrali počátkem tohoto týdne ve 20 vytipovaných hospodářstvích v ochranném pásmu kolem Štěpánova, byly všechny negativní. ČTK to dnes řekl ředitel Krajské veterinární správy na Vysočině Božek Vejmelka.

Vzorků veterináři u chovatelů odebrali 270. Pokud se nějaké problémy nevyskytnou během víkendu, změní se přibližně tříkilometrové ochranné pásmo kolem Štěpánova v mírnější pásmo dozoru. "Ta změna bude od pondělí, kdy bude to nařízení vyvěšeno na krajském úřadě," řekl Vejmelka. Chovatelé tam pak už nebudou muset mít drůbež zavřenou. Podle Vejmelky by ale měli dál dodržovat určitá pravidla bezpečnosti.

"To znamená, aby zamezili kontaktu volně žijících ptáků s domácí drůbeží," řekl ředitel. Doplnil, že krmení a vodu pro drůbež by měli mít chovatelé určitě vevnitř.

Štěpánovská starostka Šárka Kunčíková (za ODS) dnes ČTK řekla, že ještě od chovatelů drůbeže sbírá pro veterinární správu vyjádření o tom, že se v jejich chovech nic nezměnilo. "Doufám, že to už skončí a že se nic nového neobjeví," uvedla.

O potvrzení nákazy vysoce patogenního subtypu H5N8, který je pro ptáky smrtelný, ve Štěpánově informovala Státní veterinární správa 18. ledna. Šlo o chov s 12 slepicemi a třemi kachnami. Nákazu do chovu zřejmě zavlekli volně žijící vodní ptáci.

Veterináři v nakaženém chovu stejný den utratili drůbež, která sama neuhynula. Utratili také 12 slepic dvou sousedů. Výsledky testů 20. ledna ukázaly, že drůbež v těchto dvou chovech nakažená nebyla. Městys Štěpánov se díky tomu vyhnul plošnému vybíjení drůbeže. Ani v dalších dnech se v této lokalitě další nemocní nebo uhynulí ptáci nenašli.

Obce Štěpánov nad Svratkou, Ujčov, Koroužné a Bystřice nad Pernštejnem pak podle nařízení veterinární správy zajistily soupisy drůbeže za své části spadající do ochranného pásma. Vyplynulo z nich, že tam drůbež má 185 malých chovatelů. V součtu se starají o 2671 slepic, kachen, holubů nebo okrasného ptactva. Komerční chov drůbeže podle veterinářů na tomto území není.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.