Přihlásit

Indický nejvyšší soud dal zelenou návratu gepardů do přírody (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dillí 29. ledna (ČTK) - Indický nejvyšší soud v úterý povolil návrat gepardů do volné přírody. Do Indie budou v rámci experimentu dovezeny tyto kočkovité šelmy z Afriky s cílem zjistit, zda se dokážou přizpůsobit tamním podmínkám, informovala britská BBC.

Gepardi patří mezi druhy označované jako zranitelné, ve volné přírodě se jich vyskytuje už jen 7100, téměř všichni v Africe. Malá populace, čítající asi 50 jedinců, žije v Íránu. Gepardi jsou jediným velkým savcem, který byl v Indii označen za vyhynulého poté, co tato země získala nezávislost na Británii v roce 1947.

Agentura AFP uvádí, že indický nejvyšší soud v roce 2013 návrh ministerstva životního prostředí na vypuštění do přírody gepardů z Afriky zamítl s tím, že neexistuje žádná vědecká studie hovořící pro takový krok.

Věc se na několik let stala předmětem diskuze odborníků z různých zemí světa. Ti z nich, kteří se k těmto plánům staví skepticky, mají obavy, že zvířata spíše než ve volné přírodě skončí v podmínkách polosvobody v obřích zoologických zahradách. V Indii také podle nich chybí vhodné prostředí pro gepardy, dostatek kořisti a existuje velké riziko konfliktu s lidmi. V roce 1950 byli v jedné rezervaci ve státu Uttarpradéš navráceni do přírody lvi, pytláci je však vyhubili. Nicméně ochránci přírody, kteří reintrodukci geparda podporují, tvrdí, že se k ní přistoupí jedině tehdy, když vybrané lokality budou prozkoumány co do vhodných podmínek pro život těchto šelem, kořisti pro ně i možných konfliktů s člověkem.

Gepard byl v Indii údajně naposledy spatřen v období let 1967 až 1968.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.