Přihlásit

Předseda myslivců chce národní výjimku pro zbraňovou směrnici (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Janota doufá, že se podaří pro evropskou směrnici zpřísňující držení zbraní vyjednat národní výjimku, aby se směrnice v českém právu nemusela aplikovat. V první fázi se evropská směrnice českých myslivců nedotkne, Janota se však obává dalšího zpřísňování.

"Věřím, že alespoň tím (dojednáním výjimky) zamezíme aplikaci směrnice do českých zákonů. V první fázi se to nás myslivců tak zásadně nedotýká, je však velká obava, co bude následovat v dalších letech, aby se to nezpřísňovalo salámovou metodou," řekl Janota. Jednota podle něj podporuje novelu ústavního zákona, kterou předložil ministr vnitra Milan Chovanec a další zákonodárci. Česká republika by podle ní výslovně uznala, že držení a nošení zbraní, pokud je v souladu se zákonem, je součástí zajišťování bezpečnosti ČR. Poslanci v návrhu uvedli, že novela nevybízí k hromadnému ozbrojování občanů a nemá vést ke zvýšení počtu případů reálného použití zbraně. Evropský parlament dnes většinou hlasů schválil návrh směrnice zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi, proti které má výhrady hlavně právě ČR.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.